Οικονομία

Ακίνητα: Ο «κινέζικος δρόμος» για την έξοδο από την κρίση στην αγορά – Σχέδιο μαζικής αγοράς απούλητων κατοικιών από το κράτος

Η Κίνα εξετάζει μια πρόταση για την αγορά εκατομμυρίων απούλητων κατοικιών από τις τοπικές κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg σε μια από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες που έχει κάνει για τη διάσωση της ταλαιπωρημένης αγοράς ακινήτων.

Το Κρατικό Συμβούλιο ζητά ανατροφοδότηση από διάφορες επαρχίες και κυβερνητικές οντότητες σχετικά με το προκαταρκτικό σχέδιο, δήλωσαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν συζητώντας ένα ιδιωτικό θέμα.

Ενώ η Κίνα έχει ήδη πειραματιστεί με διάφορα πιλοτικά προγράμματα για την εκκαθάριση του πλεονάζοντος αποθέματος κατοικιών με τη βοήθεια κρατικής χρηματοδότησης, το τελευταίο σχέδιο θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε κλίμακα.

Οι τοπικές κρατικές επιχειρήσεις θα κληθούν να βοηθήσουν στην αγορά απούλητων κατοικιών από προβληματικούς κατασκευαστές με μεγάλες εκπτώσεις, χρησιμοποιώντας δάνεια που παρέχονται από κρατικές τράπεζες, σύμφωνα με δύο από τους ανθρώπους. Πολλά από τα ακίνητα θα μετατραπούν στη συνέχεια σε οικονομικά προσιτές κατοικίες.

Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να συζητούν τις λεπτομέρειες του σχεδίου και τη σκοπιμότητά του, είπαν οι άνθρωποι, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να πάρει μήνες για να οριστικοποιηθεί, αν οι ηγέτες της Κίνας αποφασίσουν να προχωρήσουν.

Εάν οι αρχές προχωρήσουν, αυτό θα σηματοδοτήσει μια νέα φάση στην στενά παρακολουθούμενη εκστρατεία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης επιβάρυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Οι πωλήσεις κατοικιών στην Κίνα κατέρρευσαν κατά 47% περίπου τους πρώτους τέσσερις μήνες και το απόθεμα αδιάθετων κατοικιών κυμαίνεται σε υψηλό οκταετίας, επιδεινώνοντας την κατάρρευση που απειλεί να θέσει περίπου 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο ανεργίας ή μειωμένων εισοδημάτων.
Το σχέδιο μπορεί «να χορηγήσει άμεσα ρευστότητα στους εργολάβους και να βελτιώσει την οικονομική τους κατάσταση, καθώς και να χωνέψει άμεσα το πλεονάζον απόθεμα», δήλωσε ο Raymond Cheng, επικεφαλής της έρευνας ακινήτων στην Κίνα στην CGS International Securities HK. «Όλα αυτά είναι μια κατάσταση νίκης. Φυσικά, χρειάζεται πολλά κεφάλαια – τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο γιουάν για να γίνει ο αντίκτυπος πιο ουσιαστικός».

Ο Shujin Chen, επικεφαλής της κινεζικής χρηματοοικονομικής και κτηματομεσιτικής έρευνας στην Jefferies Financial Group, εκτίμησε ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 2 τρισεκατομμυρίων γιουάν (277 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Οι επενδυτές αναμένουν λεπτομέρειες για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, αφού το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα στις 30 Απριλίου υποσχέθηκε να διερευνήσει νέες προσεγγίσεις για την άμβλυνση της κρίσης των ακινήτων. Το Πολιτικό Γραφείο, το οποίο αποτελείται από τους 24 πιο υψηλόβαθμους ηγέτες της Κίνας, δήλωσε ότι η χώρα μελετά τρόπους για να «χωνέψει» το υπάρχον απόθεμα κατοικιών.
Ο δείκτης CSI 300 Real Estate Index, ο οποίος παρακολουθεί επτά μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της ηπειρωτικής χώρας, σημείωσε άλμα 5% μετά την έκθεση. Το υπεράκτιο γουάν και το αυστραλιανό δολάριο κινήθηκαν ανοδικά. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου διαπραγματεύονται οι περισσότεροι ιδιωτικοί εργολάβοι, είναι κλειστό λόγω αργίας.

Ενώ το Πεκίνο έχει πειραματιστεί στο παρελθόν με την κρατική αγορά απούλητων διαμερισμάτων, οι περισσότερες πρωτοβουλίες μικρότερης κλίμακας είχαν μικρή επιτυχία.
Στις αρχές του 2023, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διέθεσε 100 δισεκατομμύρια γιουάν (13,8 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω μιας εξειδικευμένης πιστωτικής διευκόλυνσης. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν να βοηθήσουν οκτώ πόλεις σε δοκιμαστική βάση να αγοράσουν απούλητα ακίνητα για χρήση σε τοπικά επιδοτούμενα προγράμματα ενοικίασης.

Η εφημερίδα Economic Observer ανέφερε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ότι πόλεις όπως το Qingdao και το Fuzhou άρχισαν να χρησιμοποιούν τα κεφάλαια αυτά για την αγορά διαμερισμάτων. Παρόλα αυτά, μόνο 2 δισεκατομμύρια γουάν είχαν παραταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος από τον Μάρτιο, όπως έδειξαν τα τελευταία τριμηνιαία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, γεγονός που υποδηλώνει επιφυλακτικότητα μεταξύ των τραπεζών και των τοπικών αρχών.

Από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου τον περασμένο μήνα, πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Χανγκτσόου, της έδρας της Alibaba Group Holding Ltd., κατήργησαν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς στις αγορές κατοικιών για να ανεβάσουν τις συναλλαγές.
Εν τω μεταξύ, περισσότερες από 50 κινεζικές πόλεις έθεσαν σε εφαρμογή προγράμματα «ανταλλαγής» που προσφέρουν στους κατοίκους κίνητρα για την πώληση των παλαιών τους σπιτιών και την αναβάθμιση σε νέα ακίνητα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την τόνωση της ζήτησης κατοικιών. Μεταξύ αυτών 11 φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ή φορείς που υποστηρίζονται από την πόλη διεξάγουν δοκιμές αγοράς αποθέματος κατοικιών, σύμφωνα με σημείωμα της Tianfeng Securities Co. αυτή την εβδομάδα.
Ακόμα κι έτσι, ο τομέας των ακινήτων της Κίνας είναι απίθανο να σταθεροποιηθεί έως ότου κλείσει το χάσμα μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης κατοικιών, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.
Το απόθεμα αδιάθετων κατοικιών σκαρφάλωσε στα 3,6 δισεκατομμύρια τετραγωνικά πόδια πέρυσι, το υψηλότερο από το 2016, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία. Θα κοστίσει τουλάχιστον 7 τρισ. γιουάν (967 δισ. δολάρια), ή το 78% του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Κίνας φέτος, για την κυβέρνηση να απορροφήσει το απόθεμα σε 18 μήνες, εκτίμησε η Tianfeng Securities.

Το νέο σχέδιο για την επιστράτευση των τοπικών κυβερνήσεων για τη μείωση του πλεονάζοντος στεγαστικού δυναμικού θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω το επίπεδο του χρέους τους, το οποίο έχει εκτοξευθεί στο 56% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από πέρυσι. Οι τράπεζες θα βρεθούν επίσης υπό πίεση, καθώς οι ισολογισμοί τους έχουν ήδη διαβρωθεί από την αύξηση των επισφαλών δανείων και τη μείωση των περιθωρίων κέρδους.

To άρθρο Ακίνητα: Ο «κινέζικος δρόμος» για την έξοδο από την κρίση στην αγορά – Σχέδιο μαζικής αγοράς απούλητων κατοικιών από το κράτος δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button