Οικονομία

«Έμφραγμα» στις γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες προκαλούν οι ενέσεις απώλειας βάρους

Οι ενέσεις απώλειας βάρους θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στις πωλήσεις των γερμανικών φαρμακευτικών εταιρειών, σύμφωνα με μελέτη που έχει αποκλειστικά στη διάθεσή της η Handelsblatt.

Ειδικότερα, οι νέοι τύποι φαρμάκων για απώλεια βάρους απειλούν με μέση πτώση πωλήσεων έως και 23% τις γερμανικές φαρμακευτικές εταιρείες έως το 2033.

Η μελέτη αναλύει τον αντίκτυπο των φαρμάκων GLP-1, των λεγόμενων ενέσεων δίαιτας που βρίσκονται στα Ozempic και Wegovy της Novo Nordisk ή στο Mounjaro της Eli Lilly, στην υπόλοιπη φαρμακοβιομηχανία.

Το συμπέρασμα είναι ότι «το GLP-1 είναι ο νέος, σημαντικός ανατρεπτικός παράγοντας στη φαρμακευτική βιομηχανία». Ωστόσο, ο φόβος της αγοράς που σχετίζεται με το φάρμακο δεν βασίζεται ακόμη σε αξιόπιστα δεδομένα.

Το Ozempic και το Wegovy δημιουργούν αίσθημα κορεσμού

Τα φάρμακα δρουν όπως μια εντερική ορμόνη και κάνουν τους ασθενείς να αισθάνονται χορτάτοι. Αυτό τους επιτρέπει να χάσουν έως και το 20% του σωματικού τους βάρους.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο δευτερογενών ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι παθήσεις των αρθρώσεων. Στις ΗΠΑ, το ετήσιο κόστος της παχυσαρκίας για το σύστημα υγείας ανέρχεται σήμερα σε 300 δισ. δολάρια.

Τα νέα φάρμακα θα μπορούσαν να καταστήσουν ορισμένα από αυτά τα κόστη παρελθόν: Οι ασθενείς που λαμβάνουν τα φάρμακα μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών. Ταυτόχρονα, θα μειωθεί και ο κύκλος εργασιών  που πραγματοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες από τη θεραπεία αυτών των ασθενειών.

Fresenius Medical Care και ασθενείς με αιμοκάθαρση

Οι ανησυχίες για απώλειες πωλήσεων προκάλεσαν την κατακόρυφη πτώση των μετοχών της Fresenius Medical Care (FMC) τον περασμένο Οκτώβριο. Αφού η Novo Nordisk ανακοίνωσε θετικά νέα σχετικά με μια μελέτη με το Ozempic στη νεφρική νόσο, οι μετοχές της FMC έπεσαν κατά περιόδους σχεδόν κατά το 1/4.

Το Ozempic θα μπορούσε να αποτελέσει «σημαντική απειλή» για την αύξηση του όγκου των ασθενών αιμοκάθαρσης μεσοπρόθεσμα, εξηγούν αναλυτές της JP Morgan.

«Για εταιρείες όπως η Fresenius Medical Care, ο κίνδυνος είναι σημαντικός, ιδίως στην αγορά των ΗΠΑ», λέει ο Φλοριάν Λεσίνσκι της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Kearney. «Αν υποθέσουμε ότι ένας τεράστιος αριθμός υπέρβαρων ασθενών λαμβάνει φάρμακα GLP-1, ο θεωρητικός αντίκτυπος στις πωλήσεις είναι αρκετά υψηλός». Ο Λεσίνσκι εκτιμά ότι η χρήση της αιμοκάθαρσης θα μειωθεί κατά 12% έως το 2033.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δικού της μοντέλου, η FMC υποθέτει «ουδέτερη, ισορροπημένη μακροπρόθεσμη επίδραση», όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία στη Handelsblatt κατόπιν ερώτησης. Οι θετικές και οι αρνητικές επιδράσεις της χρήσης φαρμάκων GLP1 είναι πιθανό να αλληλοεξουδετερωθούν.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο πεθαίνει σήμερα από καρδιαγγειακά νοσήματα προτού καν φτάσει στο σημείο να αρχίσει η αιμοκάθαρση. Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε περισσότερους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο να επιβιώσουν μέχρι το σημείο όπου χρειάζονται αιμοκάθαρση.

Ο διαβήτης αντιστρέφεται

Οι παραγωγοί ινσουλίνης είναι επίσης πιθανό να επηρεαστούν. Ο Λεσίνσκι αναμένει ότι η ζήτηση για ινσουλίνη για διαβήτη τύπου 2 θα μειωθεί κατά 5%. Εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσια απώλεια εσόδων από τα φάρμακα ινσουλίνης ύψους έως και 680 εκατ. ευρώ στη γερμανική αγορά έως το 2033.

Ο Χανς Χάουνερ, καθηγητής Διατροφικής Ιατρικής στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, λέει: «Γνωρίζουμε ότι ο διαβήτης μπορεί να αντιστραφεί σε πολλούς ανθρώπους που επηρεάζονται από αυτά τα φάρμακα».

Οι κατασκευαστές καρδιακών φαρμάκων και τεχνητών αρθρώσεων γόνατος και ισχίου επηρεάζονται επίσης. Σύμφωνα με την Kearney, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των επεμβάσεων αντικατάστασης γόνατος μειώθηκε στο μισό σε ασθενείς που έλαβαν φάρμακα GLP-1 λόγω της απώλειας βάρους.

Οι υπολογισμοί της Kearney αποτελούν μια πρώτη εκτίμηση των επιπτώσεων στην αγορά. «Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της φάσης ανάπτυξης του GLP-1, οπότε θα χρειαστούν μερικά χρόνια προτού μπορέσουμε να προσδιορίσουμε πραγματικά τον βαθμό στον οποίο επηρεάζονται αυτές οι ασθένειες», λέει ο Λεσίνσκι .

Τα φάρμακα εξακολουθούν να μην αποζημιώνονται από τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε πολλές αγορές και, ως εκ τούτου, είναι διαθέσιμα κυρίως σε ασθενείς που πληρώνουν μόνοι τους. Επιπλέον, υπάρχουν επί του παρόντος μόνο δύο παραγωγοί, η Novo Nordisk και η Eli Lilly, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να καλύψουν πλήρως τη ζήτηση.

Ο διατροφολόγος Hauner είναι πεπεισμένος ότι η χρήση αυτών των προϊόντων είναι μια μακροπρόθεσμη τάση που θα αυξηθεί. Μόλις κυκλοφορήσουν στην αγορά περισσότερα φάρμακα, για παράδειγμα σε μορφή δισκίων, θα γίνουν φθηνότερα.

Πολύ περισσότερες από εκατό ουσίες βρίσκονται επί του παρόντος υπό έρευνα. «Φυσικά, δεν θα φτάσουν όλες μέχρι την έγκριση, αλλά είναι σαφές ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε πολλά από αυτά τα φάρμακα στην αγορά», λέει ο Χάουνερ.

To άρθρο «Έμφραγμα» στις γερμανικές φαρμακοβιομηχανίες προκαλούν οι ενέσεις απώλειας βάρους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button