Υγεία

Καρκίνος Θυρεοειδούς: Ποιοι είναι οι 4 παράγοντες που εντείνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του;

Ο καρκίνος μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου από τη μία στιγμή στην άλλη. Ένας από τους πιο συνήθεις καρκίνους είναι εκείνος του θυροειδούς, καθώς εμφανίζεται σε ηλικίες 45-54 ετών, αλλά μπορεί να προσβάλλει και οποιαδήποτε άλλη νεότερη ηλικία.

Και για να μιλήσουμε με ποσοστά, περίπου το 1,2% των ανδρών και των γυναικών έχει πιθανότητα να αντιμετωπίσουν αυτήν την κακοήθεια κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Ας δούμε, όμως, ποιοι 4 παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και να εντείνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας;

#1 Ακτινοβολία Κεφαλής & Τραχήλου

Είναι ο νούμερο ένα παράγοντας για τον καρκίνο του θυροειδούς! Σε προηγούμενες δεκαετίες, χρησιμοποιούσαν την ακτινοβολία για να θεραπεύσουν διάφορες ασθένειες στα παιδιά, όμως, η τεχνική αυτή αποδείχτηκε ότι προκαλούσε καρκίνο στον θυροειδή αδένα. Σε περιπτώσεις, όπως στη Χιροσίμα και στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε χρήση ατομικών όπλων και ατύχημα σε πυρηνικά εργοστάσια, παρατηρήθηκε αύξηση στον καρκίνο του θυροειδούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να γίνεται άμεση διάγνωση και θεραπεία.

#2 Οικογενειακό Ιστορικό Καρκίνου Θυροειδούς

Εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχει εμφανίσει καρκίνο του θυρεοειδούς, το επίπεδο του κινδύνου μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στο δεκαπλάσιο. Είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην εμφάνιση καρκίνου του θυροειδούς και, για τον λόγο αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε το ιστορικό υγείας της οικογένειάς μας, να πραγματοποιούμε τακτικούς ιατρικούς ελέγχους και να ενημερώνουμε τον γιατρό μας για οποιαδήποτε αλλαγή στην υγεία μας.

#3 Έκθεση σε Βλαπτικούς Παράγοντες

Αυτό μπορεί να προκληθεί, είτε από την επαφή με βιομηχανικά χημικά, είτε από την επαφή με αλλεργιογόνα ή άλλες βλαβερές ουσίες. Η σχέση μεταξύ αυτής της έκθεσης και του καρκίνου του θυρεοειδούς δεν είναι πάντα προφανής, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους και να προσπαθούμε να προστατευτούμε από αυτούς όσο περισσότερο γίνεται.

#4 Χρόνια Ηπατίτιδα Τύπου C

Ένας τελευταίος και σημαντικός παράγοντας που μπορεί να «παίξει ρόλο» στην ανάπτυξη του καρκίνου του θυρεοειδούς είναι η χρόνια ηπατίτιδα τύπου C, καθώς είναι μια λοίμωξη του ήπατος που προκαλείται από τον αντίστοιχο ιό. Αν και η διερεύνηση συνεχίζεται, υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του θυρεοειδούς.

Dr. Γεώργιος Σακοράφας

Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών)

Επ. Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Τ. Συντονιστής Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»

https://gsakorafas.gr/

To άρθρο Καρκίνος Θυρεοειδούς: Ποιοι είναι οι 4 παράγοντες που εντείνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του; δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button