Οικονομία

Χριστούγεννα χωρίς το… χριστουγεννιάτικο μέρισμα θα κάνουν οι συνταξιούχοι

Όχι μόνο η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκρινε σκόπιμο να δώσει ένα μέρισμα στα όρια της προσβολής για τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά απέτυχε ακόμα και να καταφέρει να το δώσει έγκαιρα, καθώς η καταβολή του εκτιμάται ότι θα γίνει τη Δευτέρα ή την Τρίτη.

Ταυτόχρονα, για άλλον ένα μήνα ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, επιβεβαίωσε την ανικανότητά του, καθώς περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, θα λάβουν το 20% του μισθού τους από το κράτος με σχεδόν ένα μήνα καθυστέρηση, αφού δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τον Νοέμβριο!

Αφού πρώτα η ΝΔ κατήργησε τη 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει ως μόνιμο μέτρο ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και είχε καταβάλλει σχεδόν 800 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολο των συνταξιούχων, για να γλιτώσει την κατακραυγή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε έκτακτο μέρισμα ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, το «επιτελικό κράτος» δεν κατόρθωσε να προχωρήσει έγκαιρα στη διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων και η καταβολή του θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα.

1. Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά το Νοέμβριο 2021 έλαβαν:

Οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου

προσυνταξιοδοτική παροχή

αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)

Καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν.4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ.)

2. Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις επτά χιλιάδες διακόσια (7.200) ευρώ.

Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις δεκατέσσερις χιλιάδες τετρακόσια (14.400) ευρώ.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ.

Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.

3. Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250€, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, φορολογικού έτους 2020. Εάν σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα.

4. Εάν ένας συνταξιούχος καταστεί δικαιούχος από τον ΕΦΚΑ και ταυτόχρονα λαμβάνει κάποια αναπηρική παροχή του ΟΠΕΚΑ και άρα καταστεί δικαιούχος της προσαύξησης των 250€ από αυτή την αιτία, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

5. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button