Οικονομία

Χριστούγεννα με δανεικά θα κάνει το 25% των Ελλήνων

Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, βλέπει την πραγματικότητα αλλά και τους πιστούς του συμμάχους, να τον «αδειάζουν» σε σχέση με τα όσα ανεκδιήγητα δήλωσε χθες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής που επικαλείται στοιχεία πανευρωπαϊκής έρευνας, ένας στους τέσσερις Έλληνες δηλώνει ότι θα αγοράσει τρόφιμα και δώρα για τα Χριστούγεννα με δανεικά.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum σε 24 χώρες στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης για τις συναλλακτικές συνήθειες των καταναλωτών (European Consumer Payment Report 2021), το 25% των καταναλωτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι θα πληρώσει με πίστωση τα δώρα και τα τρόφιμα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 24 χωρών στις οποίες έχει διεξαχθεί η έρευνα, με το πρώτο, 26%, να συναντάται στην Ιρλανδία.

Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 16%. Ποσοστό 25% καταγράφεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, 24% στην Ισπανία και 23% στη Γαλλία. Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι θα δανειστούν στις γιορτές καταγράφονται στην Εσθονία (4%), στην Ουγγαρία (7%), στην Τσεχία (7%), στη Λετονία και στη Λιθουανία (8%).

Η αύξηση των χρεών σε συνδυασμό με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για αρκετά νοικοκυριά σημαίνει ότι πολλοί είναι αυτοί που η νέα χρονιά θα τους βρει με περισσότερες οφειλές. Σύμφωνα με την έρευνα της Intrum, το 24% των νοικοκυριών στην Ελλάδα προβλέπει ότι στο τέλος του 2021 θα βρεθεί με περισσότερα χρέη από οποτεδήποτε άλλοτε, ποσοστό που είναι το πέμπτο μεγαλύτερο μεταξύ των 24 χωρών. Ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 17%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό, 29%, συναντάται στη Ρουμανία. Ακολουθούν η Ιρλανδία με 27%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 26% και η Νορβηγία με 25%.

Δείτε ακόμη:

Αυξημένο έως και 18,5% το χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Η ΕΣΕΕ διαψεύδει τον Άδωνι

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button