Οικονομία

Τράπεζες: Στον SSM τα αιτήματα για το μέρισμα, ενόψει οι ανακοινώσεις για το α΄ τρίμηνο 2024

Ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα η αποστολή των επίσημων αιτημάτων των τραπεζών στον SSM για τις διανομές μερισμάτων από τα κέρδη του 2023. Οι συζητήσεις που έχουν προηγηθεί μεταξύ τραπεζών και επόπτη δίνουν αφενός το πράσινο φως για την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων, ύστερα από 16 χρόνια μηδενικής ανταμοιβής για τους μετόχους.

Αφετέρου, εκτιμάται ότι η έγκριση του SSM για το ύψος των μερισμάτων δεν θα αποκλίνει από τις κατευθύνσεις που έδωσαν οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στους αναλυτές κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων 2023. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται η διανομή κερδών σε ποσοστό από 10% έως 30%.

Η επίσημη έγκριση του SSM αναμένεται να δοθεί στις τράπεζες τον ερχόμενο μήνα, καθώς τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις των τραπεζών και οι ανακοινώσεις στους μετόχους για το μέρισμα.

Μετά την επιτυχή δοκιμασία τους στα πανευρωπαϊκά stress tests του 2023 και στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP), αλλά και τα εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα του 2023, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες είχαν πάρει ατύπως το πράσινο φως από τον SSM για τη διανομή μερισμάτων το 2024 από τα κέρδη της χρήσης 2023. Μέλημα του SSM στις συζητήσεις που είχαν γίνει με τις τράπεζες ήταν να διαφυλαχθεί ότι η διανομή μερίσματος δεν θα θέσει σε κίνδυνο τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος επόπτης είχε επισημάνει την ύπαρξη υψηλού αναβαλλόμενου φόρου στην κεφαλαιακή σύνθεση των ελληνικών τραπεζών, γεγονός που καθιστά λιγότερη ποιοτική την κεφαλαιακή τους βάση.

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις του SSM για τη διανομή μερισμάτων έρχονται σε μία περίοδο ανάφλεξης των γεωπολιτικών κινδύνων μετά και την επέκταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή στο μέτωπο των σχέσεων Ισραήλ – Ιράν. Αναμφίβολα, οι γεωπολιτικές αναταράξεις θα επηρεάσουν τον σχεδιασμό της νομισματικής πολιτικής, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την έναρξη των μειώσεων επιτοκίων. Ενώ αν υπάρξει κλιμάκωση, θα μπορούσε να επηρεαστεί η όρεξη των επενδυτών, σε μια περίοδο που απομένει να ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα και να γίνει η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank και η συγχώνευση με την Παγκρήτια. Επιπλέον δε, θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα στον στόχο για την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, καθώς η αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον και η διατήρηση υψηλών επιτοκίων θα ανέκοπταν τις προσδοκίες για αύξηση στη ζήτηση δανείων.

Επί του παρόντος οι τραπεζίτες δεν φαίνεται να ανησυχούν, αν και η κατάσταση θα εκτιμηθεί προσεχώς. Σημειώνεται από την ερχόμενη εβδομάδα (30 Απριλίου) μέχρι και τις 16 Μαΐου οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2024. Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση 2023, η Τράπεζα Πειραιώς πραγματοποίησε καθαρά κέρδη για τους μετόχους, ύψους 788 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη μετά τους φόρους, αναλογούντα στους μετόχους, 611,3 εκατ. ευρώ, η Eurobank εμφάνισε συνολικά καθαρά κέρδη 1,14 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα καθαρά κέρδη αναλογούντα στους μετόχους 1,106 δισ. ευρώ.

To άρθρο Τράπεζες: Στον SSM τα αιτήματα για το μέρισμα, ενόψει οι ανακοινώσεις για το α΄ τρίμηνο 2024 δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button