Οικονομία

Επενδυτές και τουρίστες «ψηφίζουν» Ελλάδα

«Οι τουρίστες στοιχηματίζουν στην Ελλάδα, οι επενδυτές επίσης» είναι ο τίτλος άρθρου της βελγικής εφημερίδα L’ Echo.

Όπως επισημαίνεται, «παρά τις πυρκαγιές, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει», ενώ το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική οικονομία φαίνεται τόσο ανθεκτική όσο η Λερναία Ύδρα. Όσα κεφάλια κι αν κόπηκαν από αυτό το γνωστό θηρίο της ελληνικής μυθολογίας με τα πολλά κεφάλια, πάντα κατέληγαν να ξαναμεγαλώνουν.

Ομοίως, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τα τελευταία χρόνια πολλά από αυτά που είχε χάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2010, κάτι το οποίο ανοίγει όλο και περισσότερο τις ορέξεις των επενδυτών».

Σημειώνει επίσης ότι, το έλλειμμα του ελληνικού προϋπολογισμού εκτινάχθηκε σε περισσότερο από 13% πριν από δέκα χρόνια. Πέρυσι, ήταν μόνο 2,3%, παρά τη βοήθεια που χορηγήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παράλληλα σε σχέση με την ανάπτυξη, υπογραμμίζει ότι «ενώ η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από 9% το 2011 και στη συνέχεια συνέχισε να μειώνεται, σημείωσε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 6% τα τελευταία δύο χρόνια».

Η Εcho δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό, επισημαίνοντας ότι «τον Μάιο τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού έφτασαν το 1,75 δισ. ευρώ, έναντι 1,4 δισ. ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε στα τέλη Ιουλίου η Τράπεζα της Ελλάδος».

Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι η οικονομική ανάκαμψη που γνώρισε η Ελλάδα είναι τέτοια που οι οίκοι αξιολόγησης θα μπορούσαν σύντομα να επαναφέρουν τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα. «Το μόνο που θα χρειαζόταν γι’ αυτό είναι οι οίκοι Fitch και S&P να αυξήσουν κατά μία βαθμίδα την αξιολόγηση που αποδίδουν στο ελληνικό κράτος.

Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, που εδραίωσαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία της χώρας, προσδίδουν πολιτική σταθερότητα που θα μπορούσε να ενθαρρύνει αυτούς τους οίκους χρηματοοικονομικής αξιολόγησης να προβούν σε αυτήν την επαναξιολόγηση.

Ο αρχηγός του κράτους υπόσχεται να συνεχίσει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις ευνοϊκές για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας», αναφέρει η εφημερίδα.

Τέλος, σημειώνει ότι «μένει να ελπίζουμε, για την ελληνική οικονομία, ότι οι βίαιες πυρκαγιές που πλήττουν αυτή τη στιγμή τη χώρα και το κλείσιμο ορισμένων εμβληματικών τουριστικών τοποθεσιών λόγω υπερβολικής ζέστης δεν θα εμποδίσουν την ανάκαμψή της».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button