Πολιτική

«Χαστούκι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για λίστες Πέτσα, φίμωση του Τύπου

Στο στόχαστρο διεθνώς γνωστών οργανισμών που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου μπαίνει συνεχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος προσωπικά, επειδή ακολουθεί αντιδημοκρατικές τακτικές για να φιμώσει φωνές που διαφωνούν με την πολιτική του.

Μετά τις λίστες Πέτσα, που εξετάζονται στη Βουλή χωρίς να κληθεί μάρτυρας ο… Πέτσας και το επεισόδιο με την Ολλανδή δημοσιογράφο που ξεσήκωσε θύελα διαμαρτυριών απ’ όλο τον κόσμο, τώρα ήρθε η σειρά των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) να διατυπώσουν μομφή με αφορμή την πρόσφατη αλλαγή του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα

«Οι ελληνικές αρχές μπορούν πλέον να διώκουν οποιονδήποτε δημοσιογράφο του οποίου το ρεπορτάζ δεν είναι αρεστό στην κυβέρνηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση του RSF.

Η ανακοίνωση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αγνοώντας τις πολλές διαμαρτυρίες από δημοσιογράφους και Διεθνείς Οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου, συμπεριλαμβανομένου των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια τροποποίηση στον Ποινικό Κώδικα στις 11 Νοεμβρίου που –επεκτείνοντας τον ορισμό της «ψευδούς ενημέρωσης» και ενισχύοντας τις κυρώσεις – παραβιάζει το δικαίωμα των δημοσιογράφων να διαδίδουν πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα, η διάδοση, δημόσια ή διαδικτυακά, οποιασδήποτε πληροφορίας που «προκαλεί ανησυχία ή φόβο στους πολίτες» ή «διαταράσσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, την άμυνα ή τη δημόσια υγεία» τιμωρείται πλέον με ποινή φυλάκισης που κυμαίνεται από 3 μήνες έως 5 χρόνια.

Αυτές οι κυρώσεις δεν περιορίζονται στον υπογράφοντα δημοσιογράφο αλλά ισχύουν επίσης για τους ιδιοκτήτες και τους διευθυντές των μέσων ενημέρωσης που το δημοσιεύουν ή απλώς δημοσιεύουν συνδέσμους προς αυτό».

Ζητούν να επέμβει η ΕΕ

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταγγείλουν κατηγορηματικά αυτόν τον νέο Ποινικό Κώδικα στην Ελλάδα ως επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και να ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να τον αναθεωρήσει», δήλωσε ο Pavol Szalai, επικεφαλής του RSF στην Ε.Ε. και τα Βαλκάνια.

«Αν και είναι θεμιτό να καταπολεμήσουμε τις ψευδείς πληροφορίες, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, οι ποινές φυλάκισης δεν παίζουν κανένα ρόλο στην αναζήτηση της αλήθειας. Οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προωθούν αξιόπιστες ειδήσεις και πληροφορίες σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τα απαραίτητα εργαλεία είναι ήδη στη διάθεσή τους».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

«Αντί να εγγυάται τη δημοσιογραφική ελευθερία, η αλλαγή του νόμου έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα για τους δημοσιογράφους, που αντιμετωπίζουν πλέον την πιθανότητα φυλάκισης έως και πέντε ετών. Εφόσον οι «ψευδείς πληροφορίες» δεν ορίζονται από το νόμο, οι ελληνικές αρχές μπορούν πλέον να διώκουν οποιονδήποτε δημοσιογράφο του οποίου το ρεπορτάζ δεν είναι αρεστό στην κυβέρνηση.

Οι ανησυχίες της RSF πηγάζουν επίσης από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη επιχειρήσει να επηρεάσει και να ελέγξει όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ διανέμοντας δημόσιους πόρους σε φιλοκυβερνητικά Μέσα και θέτοντας τη δημόσια τηλεόραση υπό τον έλεγχό της.

Αυτές οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου, μαζί με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν συστηματικά οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη μεταναστευτική κρίση, αποτελούν αντικείμενο αποστολής στην Ελλάδα πολλών οργανώσεων Ελευθερίας του Τύπου, συμπεριλαμβανομένης της RSF, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου».

Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι η Ελλάδα βρίσκεται στην 70η θέση στη διεθνή κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου World Press Freedom Index και έχει κατέβει πέντε θέσεις από το 2020 που βρισκόταν στη θέση 65.

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button