Οικονομία

ΣτΕ – ΟΠΕΚΑ: Δικαστικό «μπλόκο» στις συντάξεις ανασφαλίστων υπερηλίκων σε όσους επαγγελματίες χρωστάνε πάνω από 30.000 ευρώ

Μπλόκο στην καταβολή σύνταξης ανασφαλίστου υπερήλικα από τον ΟΠΕΚΑ σε όποιον ασφαλισμένο (ελεύθερο επαγγελματία ή αγρότη) χρωστά στον ΕΦΚΑ ποσά πάνω από τα προβλεπόμενα όρια (30.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και 10.000 ευρώ για τους αγρότες) βάζει με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα (26.04.24).

Αυτό σημαίνει πως για να λάβει ένας επαγγελματίας ή αγρότης σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα από τον ΟΠΕΚΑ, δεν θα πρέπει να μη δικαιούται ή να μη λαμβάνει σύνταξη από τον ΕΦΚΑ, αλλά και να μην χρωστά στον ΕΦΚΑ πάνω από τα προαναφερθέντα όρια.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ “κατά την έννοια της περίπτωσης β΄ του στοιχείου 5 της υποπαραγράφου ΙΑ.6 της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 η προϋπόθεση για τη λήψη της σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα «δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται» οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, συντρέχει, μεταξύ άλλων, και όταν οι ενδιαφερόμενοι είναι πρόσωπα ασφαλισμένα σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη από τον φορέα αυτόν λόγω του ότι έχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές προς τον ασφαλιστικό αυτόν φορέα, οι οποίες υπερβαίνουν το εκάστοτε οριζόμενο από τον νόμο κατώτατο όριο οφειλών που συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τη σύνταξη και τις οποίες αδυνατούν να εξοφλήσουν.

Η ίδια απόφαση προβλέπει “εξάλλου, προς αποφυγή καταστρατηγήσεων, ο ν. 4093/2012 για τη χορήγηση της σύνταξης ανασφάλιστου υπερήλικα απαιτεί (μεταξύ άλλων) σωρευτικώς τη συνδρομή και εισοδηματικού κριτηρίου στο πρόσωπο του ενδιαφερομένου (βλ. περίπτωση δ΄ του στοιχείου 5 της υποπαραγράφου ΙΑ.6 της παραγράφου ΙΑ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012).

To άρθρο ΣτΕ – ΟΠΕΚΑ: Δικαστικό «μπλόκο» στις συντάξεις ανασφαλίστων υπερηλίκων σε όσους επαγγελματίες χρωστάνε πάνω από 30.000 ευρώ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button