Περιβάλλον

Ασπαρτάμη: Τελικά πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Η ταξινόμηση της ασπαρτάμης από τον ΠΟΥ ως πιθανώς καρκινογόνου εγείρει ανησυχίες σχετικά με τις επιλογές μας. Σε πρόσφατη κοινή ανακοίνωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) δημοσίευσαν τις αξιολογήσεις τους σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία της ασπαρτάμης, ενός τεχνητού γλυκαντικού που χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα προϊόντα τροφίμων και ποτών. Τα ευρήματα έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες και έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις επιλογές υγείας μας.

Η ασπαρτάμη, ένα χημικό γλυκαντικό που εισήχθη τη δεκαετία του 1980, μπορεί να βρεθεί σε ποτά διαίτης, τσίχλες, ζελατίνη, παγωτό, γιαούρτι, δημητριακά πρωινού, οδοντόκρεμα, ακόμη και σε φάρμακα όπως σταγόνες για τον βήχα και μασώμενες βιταμίνες. Αποτελούσε αντικείμενο συζήτησης εδώ και χρόνια, με τους επικριτές να αμφισβητούν τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Η Ανακοίνωση του ΠΟΥ

Το IARC ταξινόμησε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Β), με βάση περιορισμένες ενδείξεις καρκίνου στον άνθρωπο, συγκεκριμένα το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, έναν τύπο καρκίνου του ήπατος. Επιπλέον, υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις καρκίνου σε πειραματόζωα και πιθανοί μηχανισμοί πρόκλησης καρκίνου.

Ενώ η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) επιβεβαίωσε την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη 40 mg/kg σωματικού βάρους, και οι δύο αξιολογήσεις αναγνώρισαν περιορισμούς στα διαθέσιμα στοιχεία για καρκίνο και άλλες επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση ασπαρτάμης. Αυτό μεταφράζεται σε 33 κουτάκια αναψυκτικού για ένα άτομο 83 κιλών

Ο Δρ Francesco Branca, Διευθυντής του Τμήματος Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων στον ΠΟΥ, τόνισε τη σημασία της συνεχούς αξιολόγησης πιθανών παραγόντων που συμβάλλουν στον καρκίνο. Δήλωσε, «Οι αξιολογήσεις της ασπαρτάμης έδειξαν ότι, ενώ η ασφάλεια δεν αποτελεί μείζον ανησυχία στις κοινώς χρησιμοποιούμενες δόσεις, έχουν περιγραφεί πιθανές επιδράσεις που πρέπει να διερευνηθούν από περισσότερες και καλύτερες μελέτες».

Τα γλυκαντικά που καταναλώνουμε

Εκτός από την ασπαρτάμη, υπάρχουν πολλά άλλα γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται συνήθως σε αναψυκτικά και άλλα προϊόντα. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ βρίσκουμε αμέτρητα προϊόντα που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες εναλλακτικές της ζάχαρης όπως βλέπουμε χαρακτηριστικά στις online προσφορές από το Lidl. Τέτοιες είναι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS), τη στέβια, τη σακχαρίνη, το Acesulfame potassium και τη Σουκραλόζη. Μεταξύ των γλυκαντικών που αναφέρθηκαν, η στέβια είναι φυσικό γλυκαντικό ενώ η σακχαρίνη έχει αποτελέσει αντικείμενο καρκινογόνων ανησυχιών στο παρελθόν. 

Στη δεκαετία του 1970, μελέτες για τη σακχαρίνη που διεξήχθησαν σε αρουραίους έδειξαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ως αποτέλεσμα, η σακχαρίνη επισημάνθηκε ως πιθανή καρκινογόνος ουσία από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ (NTP) και απαιτούσε προειδοποιητική ετικέτα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, μεταγενέστερη έρευνα και επανεκτίμηση της ασφάλειας της σακχαρίνης έχουν δώσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Πρόσθετες μελέτες σε ανθρώπους δεν έχουν αποδείξει σταθερά σαφή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σακχαρίνης και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Ως αποτέλεσμα, το 2000, η απαίτηση προειδοποιητικής ετικέτας για τη σακχαρίνη καταργήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν θεωρείται πλέον πιθανή καρκινογόνος ουσία από ρυθμιστικούς φορείς όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Άλλα γλυκαντικά όπως η σακχαρόζη, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη (HFCS), η στέβια, η ακεσουλφάμη κάλιο (Ace-K) και η σουκραλόζη δεν έχουν συσχετιστεί με καρκινογόνες ανησυχίες με βάση τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία και τις ρυθμιστικές αξιολογήσεις. Αυτά τα γλυκαντικά έχουν υποβληθεί σε εκτενείς αξιολογήσεις ασφάλειας και θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση εντός των εγκεκριμένων ορίων που έχουν ορίσει οι ρυθμιστικές αρχές.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτές οι αξιολογήσεις χρησιμεύουν ως έκκληση για δράση για περαιτέρω έρευνα και παρακολούθηση των πιθανών επιπτώσεων της ασπαρτάμης στην υγεία. Ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες ενθαρρύνονται να αναπτύξουν ολοκληρωμένες μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ασπαρτάμη και της υγείας των καταναλωτών.

Ως καταναλωτές, τα ευρήματα μπορεί να μας παρακινήσουν να επανεκτιμήσουμε τις επιλογές για την υγεία μας και να λάβουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν ασπαρτάμη. Αν και οι ανησυχίες για την ασφάλεια δεν είναι σημαντικές στις κοινώς χρησιμοποιούμενες δόσεις, είναι σημαντικό να παραμείνετε σε εγρήγορση και να μένετε ενημερωμένοι για τη συνεχιζόμενη έρευνα και ενημερώσεις σε αυτόν τον τομέα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button