Φύκια για μεταξωτές κορδέλες πουλά η κυβέρνηση και στη βιολογική γεωργία με 490 εκατ. ευρώ

Προσπάθεια να χρυσώσει το χάπι η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή οι παραγωγοί ζεσταίνουν για το τέλος του Γενάρη τις μηχανές των τρακτέρ, για να βγουν στον δρόμο. Έτσι, μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στα μέτρα της ΕΕ και πληρωμές, για τις οποίες ξεσηκώθηκε ο κόσμος όλος με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έρχεται να ανακοινωθεί το μέτρο της βιολογικής γεωργίας.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας (Μέτρο 11 του ΠΑΑ), με προϋπολογισμό, 490 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Το πρόγραμμα παρότι η κυβέρνηση το προτάσσει ως αυξημένο και καλύτερο σε επίπεδο δραστηριοτήτων και καλλιεργειών, είναι μία τρύπα στο νερό, μπροστά στις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων.
Η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα ταλαιπωρείται και η παραγωγή σε βιολογικά προϊόντα είναι μικρή και σε ελάχιστα προϊόντα με σημαντικό όγκο παραγωγής: ελιά κι ελαιόλαδο, τομάτες, αγγουράκια κ.ά.
Οι παράτες της κυβέρνησης περί αυξημένης χρηματοδότησης οφείλονται στην προσπάθεια της ΕΕ ώστε να βελτιωθούν οι δείκτες στη βιολογική παραγωγή προϊόντων και για λόγους κλιματικής αλλαγής.
Η στρατηγική της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα
Έτσι, μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι αύξησε τον προϋπολογισμό αλλά η αλήθεια είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί με αυξημένη χρηματοδότηση τα βιολογικά προϊόντα. Όμως, τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα -παρά την υψηλή ποιότητά τους – συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην αγορά, μολονότι οι καταναλωτές θέλουν καλύτερη ποιότητα τροφίμων.
Σε περίοδο κρίσης είναι δύσκολη η απορρόφησή τους στην αγορά. Τα αγοράζουν μόνο ειδικά κοινά ή έχουν βελτιωθεί οι δείκτες μόνο σε συγκεκριμένα βιολογικά προϊόντα.
Η φτωχοποίηση των Ελλήνων και των Ευρωπαίων καταναλωτών, η μείωση της κατανάλωσης σε εστιατόρια και ξενοδοχεία πολυτελείας, τα εμπόδια στις μεταφορές, τα λοκντάουν σε περιοχές κι οι άκαιροι παγετοί και φωτιές ταλαιπώρησαν ακόμη περισσότερο το προηγούμενο διάστημα τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.
Οι παραγωγοί έπρεπε να ανταποκριθούν με φυσικό τρόπο και στην ταλαιπωρία της κλιματικής αλλαγής αλλά και στον διοικητικό μηχανισμό, που ήταν υπό κατάρρευση στις φυσικές καταστροφές.
Οι μικρές ποσότητες κι η αδυναμία των καταναλωτών να πληρώσουν την αξία των βιολογικών προϊόντων καθιστά προβληματική τη διάθεσή τους στην αγορά, με αποτέλεσμα να είναι δυσαρεστημένοι κι οι παραγωγοί βιολογικών προϊόντων στο πλαίσιο της αυτορρύθμισης των αγορών, που πρεσβεύει η κυβέρνηση.
Πολλοί παραγωγοί ακόμη κι αν ακολουθούν βιολογικές μεθόδους δυσκολεύονται να πληρώσουν το αντίτιμο για τις πιστοποιήσεις ενώ και το ηλεκτρικό ρεύμα για τα ποτίσματα και τη θέρμανση των μονάδων πλέον αποδεικνύεται άλλος ένας βραχνάς.
Επομένως, το νέο πρόγραμμα μπορεί να είναι πιο διευρυμένο – κι αυτό οφείλεται στην πολιτική της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα – αλλά ουδόλως λύνει προβλήματα αγροτικής ανάπτυξης σε επίπεδο στρατηγικής.
Τα διαχρονικά προβλήματα στη βιολογική γεωργία διογκώθηκαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και έγιναν θεόρατα τις χρονιές της πανδημίας, λόγω και των δυσκολιών στη διάθεση των προϊόντων.
Η έλλειψη στρατηγικής όσα και χρήματα να δοθούν δεν μπορεί να καλύψει τα κενά και τις απώλειες, που έχουν υποστεί οι παραγωγοί ούτε την αδυναμία των Ελλήνων καταναλωτών, πλην οικογενειών με μικρά παιδιά, που ποιούν την ανάγκη φιλοτιμία, ώστε να τ΄αγοράσουν.