Πολιτική

Για μία νέα στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό και την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Τα βασικά χαρακτηριστικά για την χάραξη μίας νέας εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας καθώς επίσης και το σχέδιό του για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που περιλαμβάνει την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για τον τουρισμό και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε κατ’ αρχήν τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου για τον τουρισμό που είναι:

-Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με τον καθορισμό κεντρικών στόχων σε εθνικό επίπεδο και εξειδικευμένων, διαφοροποιημένων στόχων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

-Η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεσή του με άλλους κρίσιμους κλάδους της εθνικής και τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα με τον πρωτογενή τομέα.

-Η μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας και των απορριμμάτων καθιστώντας τες εθνικούς πρωταθλητές στην εξοικονόμηση και στην ιδιωκατανάλωση ενέργειας και μπολιάζοντας τες με την αρχή της «κυκλικότητας» σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος.

-Η έμφαση στις ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές που αποτελούν προϋπόθεση της ανθρώπινης μετακίνησης.

Σημείωσε ότι αντίθετα με τη ζήτηση στην διεθνή αγορά το ελληνικό τουριστικό προϊόν χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή διαφοροποίηση και παραμένει τυπικά προσανατολισμένο στο μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” του οργανωμένου παραθεριστικού τουρισμού για να προσθέσει ότι «το μοντέλο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ολοκληρωμένη προσέγγιση της τουριστικής ανάπτυξης, προϋποθέτει τη διασύνδεση του τουρισμού με άλλους κρίσιμους τομείς για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας: τη γεωργία και αγροτική ανάπτυξη, την αλιεία, την μεταποίηση, τον πολιτισμό, και τις ανανεώσιμες πηγές και πρόσθεσε: «Πεποίθησή μας είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι σήμερα σε θέση να κάνει το άλμα προς ένα πράσινο παραγωγικό μοντέλο. Σε αυτή τη νέα εθνική στρατηγική εντάσσεται και το σχέδιό μας για ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών. Υποδομές ύδρευσης, Βιολογικούς καθαρισμούς, Οδικούς άξονες, υδατοδρόμια, σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, Υποδομές υγείας για επαρκή υγειονομική κάλυψη στις τουριστικές περιοχές, ώστε η Πολιτεία να εγγυάται την ασφάλεια σε πολίτες και επισκέπτες. Τα παραδείγματα και εδώ είναι πολλά, αλλά μιας και ήμαστε στην Κρήτη θα αναφέρω μόνο το όραμα για την δημιουργία ενός μέσου σταθερής τροχιάς που θα διασυνδέει αρχικά το νέο αεροδρόμιο Καστελίου με την πόλη του Ηρακλείου».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι στόχοι για την ανάπτυξη και την διαφοροποίηση του τουριστικού προιόντος και η διασύνδεσή του με άλλους κλάδους «δεν μπορούν να υπηρετηθούν από μια κυβέρνηση που βασικός της προσανατολισμός είναι να συνεχίσει το έργο των ιδιωτικοποιήσεων στις μεταφορές που δεν ολοκληρώθηκαν τα χρόνια των μνημονίων». Εξήγησε ότι «η αντίθεσή μας στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι αποτέλεσμα ιδεοληψίας αλλά ανάλυσης κόστους οφέλους για τη κοινωνία» και έφερε σαν παράδειγμα τον λιμένα Ηρακλείου «που μόλις χθες ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% των μετοχών του. Αυτή η εξέλιξη αντικειμενικά θα αυξήσει το κόστος μετακίνησης στο νησί και θα αυξήσει και το κόστος των πρώτων υλών. Αύξηση που αναπόφευκτα θα μετακυλιθεί στην ίδια την τουριστική οικονομία του νησιού κάνοντας της λιγότερο ανταγωνιστική στην διεθνή αγορά».

Αναφέρθηκε στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ως ισότιμους και πολύτιμους εταίρους στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής αλλά και συνολικά στην εκπόνηση ενός Νέου Παραγωγικού Υποδείγματος για τη χώρα. Θέλουμε περισσότερο σύγχρονες, καινοτόμες και δυνατές ΜμΕ οι οποίες να είναι βιώσιμες και να προσφέρουν σταθερές και καλές θέσεις εργασίας. Για εμάς οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες δεν συνιστούν «πρόβλημα» για την ελληνική οικονομία – όπως έχει υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία – αλλά κεντρικό πυλώνα της λύσης του ευρύτερου ζητήματος που μας απασχολεί και αφορά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».

Ακολούθως ανέφερε τα συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ:

-Λύσης στο θέμα του ιδιωτικού χρέους. Με προστασία 1ης κατοικίας, της επαγγελματικής έδρας, τη νομοθέτηση νέου πτωχευτικού κώδικα.

-Μείωσης των φορολογικών βαρών, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αφορολόγητο για όλους στα 10000 ευρώ.

-Μείωσης του κόστους παραγωγής και του ενεργειακού κόστους, μέσω μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα και χρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

-Πρόσβασης των ΜμΕ σε χρηματοδότηση, με ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων και ιδίως των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «με τον ίδιο στόχο προβλέπουμε τη θεσμοθέτηση:

-Ταμείου Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών, για την χρηματοδότησή τους με κεφάλαιο κίνησης, μικροπιστώσεις, εμπορικές και αγροτικές πιστώσεις, leasing και factoring.

-Δομή στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων και των Ενώσεων τους, για την υποστήριξή τους οριζόντια και εξατομικευμένα, αλλά και για την προώθηση συνεργειών και clusters, με στόχο την ενδυνάμωσή τους, την αλλαγή παραγωγικής κλίμακας και δυνατοτήτων.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι το «στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο προωθούν η ΝΔ και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ένα μοντέλο ανάπτυξης που καταδικάζει τις ΜμΕ στο περιθώριο και επιδιώκει την εξαφάνισή τους. Οι μακροχρόνιες προοπτικές της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα θα κριθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης που όπως είπε αποτελεί ιστορική ευκαιρία καθώς η κατανομή των πόρων του δίνει προοπτική ανάταξης του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «περιορίζεται στην μετατροπή του Ταμείου σε μηχανισμό περαιτέρω ενίσχυσης των λίγων και ισχυρών. Εμείς, αντίθετα, προτείνουμε την ανακατανομή των πόρων με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο, τη διάχυσή τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους, φορείς και επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη ευημερία του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τον υγιή ανταγωνισμό».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό είναι ένα από τα κομβικά διλήμματα των επόμενων εκλογών και απηύθυνε πρόσκληση «τόσο στους εκπροσώπους της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όσο και στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον τουρισμό».

Ακολούθως περιέγραψε με μελανά χρώματα την πραγματικότητα πίσω από την βιτρίνα του τουρισμού «με εξοντωτικά ωράρια, άθλιες συνθήκες εργασίας, ανασφάλεια και επισφάλεια, περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παραβίασης της όποιας εργατικής νομοθεσίας» για να προσθέσει: «Οι άνθρωποι που παράγουν τον πλούτο, αξίζουν μία καλύτερη ζωή. Και είμαστε περήφανοι ότι στα χρόνια της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήσαμε με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα, επιβάλλαμε ελέγχους και αναγεννήσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, καταργήσαμε τον υποκατώτατο και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, προασπίσαμε και διασφαλίσαμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Συνεχίζοντας είπε ότι «Στόχος μας είναι ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει ένα δίκαιο και παραγωγικό μοντέλο. Που θα επιτρέπει από τη μία την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και από την άλλη την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές. Όταν σε έναν κλάδο ή σε μια περιοχή λειτουργούν επιχειρήσεις με άθλιες εργασιακές σχέσεις, που εκμεταλλεύονται και υπο-αμοίβουν τους εργαζόμενούς τους, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι σε όλους εσάς, που γνωρίζετε πως μια υγιής αγορά που λειτουργεί με κανόνες συνεπάγεται αυξημένη παραγωγικότητα και χαμηλότερο turnover των εργαζομένων. Συνεπάγεται, δηλαδή, ευημερία για όλους.

Άσκησε κριτική στην ΝΔ λέγοντας ότι «κάνει πράξη το πρόγραμμά της για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, την περιθωριοποίηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση των λίγων και ισχυρών, την υποτίμηση της εργασίας, τη μετατροπή της χώρας μας σε μία χώρα ‘φτηνής ανάπτυξης’. Αντιστικτικά, υπογράμμισε: «Εμείς το λέμε ξεκάθαρα: Δεν θέλουμε «φτηνή ανάπτυξη. Θέλουμε ανάπτυξη στην υπηρεσία του λαού και του τόπου. Θέλουμε ανάπτυξη με κανόνες. Θέλουμε ανάπτυξη και ένα παραγωγικό μοντέλο που θα θωρακίζει την ελληνική οικονομία και θα εξασφαλίζει την ευημερία όλων των πολιτών.

Θέλουμε δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους. Και για αυτό χρειάζεται σχέδιο, πολιτική βούληση για ένα ισχυρό και σύγχρονο αναπτυξιακό κράτος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button