Οικονομία

Φθηνότεροι οι λογαριασμοί από 1η Ιανουαρίου – Κατάργηση ή μείωση του τέλους – Galaksias.gr

Λιγότερο θα πληρώνουν πλέον οι πολίτες στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, καθώς από 1η Ιανουαρίου 2022 ο ειδικός φόρος αλλάζει. Συγκεκριμένα, καταργείται για άτομα 15-29 ετών, ενώ για τους άνω των 30 ετών ο φόρος μειώνεται και σταθεροποιείται στο 10%, από 12%-20% που είναι τώρα, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού, ενώ το συνολικό όφελος εκτιμάται στα 68 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο ειδικός φόρος κινητής τηλεφωνίας θα ανέρχεται πλέον στο 12% για λογαριασμούς έως 50 ευρώ, στο 15% για λογαριασμούς από 50,01 έως 100 ευρώ, στο 18% από 100,01 έως 150 ευρώ και στο 20% από 150,01 ευρώ και πάνω.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, κάποιες από τις φοροελαφρύνσεις θα αφορούν σε όλες τις συνδέσεις, είτε πρόκειται για συμβόλαια είτε για καρτοκινητά, ενώ κάθε πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο έναν αριθμό τηλεφώνου. Η έκπτωση θα μεταφέρεται στον επόμενο πάροχο σε περίπτωση φορητότητας.

Το όφελος του μέτρου κυμαίνεται, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού, από 2% έως 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό και για όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες ή επιχειρήσεις.

[xyz-ips snippet=”adnow”]

Για παράδειγμα, ένας πολίτης που το πρόγραμμα κινητής του είναι στα 50 ευρώ το μήνα, με φόρο 12%, πληρώνει 56 ευρώ και μαζί με τον ΦΠΑ αγγίζει τα 69,44 ευρώ. Από 1ης Ιανουαρίου 2022 θα καταβάλλει 55,6 ευρώ μαζί με το φόρο 10% και 68,9 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ωστόσο, αν ο κάτοχος του κινητού είναι έως 29 ετών, ο τελικός λογαριασμός μαζί με τον ΦΠΑ δεν θα ξεπερνά τα 62 ευρώ το μήνα.

[xyz-ips snippet=”engageya”]

Όπως είναι λογικό το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο για τους πολίτες με ακριβότερα πακέτα. Ενδεικτικά, συνδρομητής με βασική χρέωση στα 150 ευρώ, που σήμερα πληρώνει 219,48 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου φόρου και ΦΠΑ, με το νέο καθεστώς η τελική τιμή θα πέσει στα 204,6 ευρώ. Αν είναι νέος έως 29 ετών, ο λογαριασμός του θα είναι μόλις 186 ευρώ.

Article inline ad #3

Το μητρώο για απαλλαγή από τα τέλη

Σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι νέοι για την κατάργηση του τέλους, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης απαιτείται η υποβολή μίας δήλωσης μέσω του gov.gr στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας, το οποίο υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Article inline ad #4

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος είναι ανήλικος, τη δήλωση θα πρέπει να υποβάλει ο γονιός ή ο κηδεμόνας του. Η είσοδος στο μητρώο γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet του δικαιούχου ή του γονέα, όταν πρόκειται για ανήλικο.

Article inline ad #5

Αξίζει να σημειωθεί πως η μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας στο 10% για τα πρόσωπα άνω των 30 ετών, η έκπτωση γίνεται αυτόματα στο λογαριασμό τους.

To άρθρο Κινητή τηλεφωνία: Φθηνότεροι οι λογαριασμοί από 1η Ιανουαρίου – Κατάργηση ή μείωση του τέλους δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newsit.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button