Τεχνολογία

Συρία: Σποραδικές συγκρούσεις στο Ντέιρ Εζόρ παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας

Σποραδικές συγκρούσεις συνεχίζονταν και το Σάββατο στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας, μεταξύ ντόπιων Αράβων μαχητών και των κουρδικών δυνάμεων, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε την Παρασκευή στην περιοχή αυτή, μετά τις πολύνεκρες μάχες των προηγούμενων ημερών.

Οι ταραχές ξέσπασαν τη Δευτέρα, με αφορμή τη σύλληψη, από τις κουρδικές αρχές, του Αχμάντ αλ Χαμπίλ, του ηγέτη του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Ντέιρ Εζόρ, μιας τοπικής, ένοπλης αραβικής οργάνωσης, συμμάχου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στην οποία κυριαρχούν οι Κούρδοι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) τουλάχιστον 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μάχες συνεχίζονται «σποραδικά, σε τρία χωριά», είπε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, σημειώνοντας όμως ότι η ένταση των συγκρούσεων έχει μειωθεί αφότου τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας, στις 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική και ώρα Ελλάδας).

Οι SDF σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι «προπαγανδιστικά στοιχεία» προσπαθούν «να σπείρουν τη διχόνοια και να διασπάσουν την ενότητα των SDF και του ντόπιου πληθυσμού». Υποστηρίζουν ότι ο αλ Χαμπίλ συνελήφθη ως ύποπτος για διασυνδέσεις με το συριακό καθεστώς, για εμπόριο ναρκωτικών και για «κακοδιαχείριση που επέτρεψε να αυξηθεί η δράση των πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή.

Το ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ, οι κάτοικοι της οποίας είναι κυρίως Άραβες, ελέγχεται από τις SDF. Οι δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και οι συνεργαζόμενοι με αυτό μαχητές που στηρίζονται από το Ιράν βρίσκονται στη δυτική όχθη του ποταμού Ευφράτη. Οι κουρδικές αρχές διαχειρίζονται τις περιοχές που ελέγχουν μέσω τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών συμβουλίων, για να μην δυσαρεστήσουν τις τοπικές αραβικές φυλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button