Πολιτική

Αρνητικός πληθωρισμός στα τρόφιμα σε 8 χώρες ενώ η Ελλάδα έχει το 2ο υψηλότερο

«Η Ελλάδα είναι 2η στην ΕΕ σε πληθωρισμό τροφίμων τον Μάρτιο με +5,4% όταν ο Ευρωπαϊκός ΜΟ  είναι μόλις 1,2%», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του, προσθέτοντας ότι «το κύμα αρνητικού πληθωρισμού τροφίμων απλώνεται σε 8 χώρες, ενώ η Ελλάδα -5 μήνες τώρα- είναι στην πρώτη 2άδα υψηλού πληθωρισμού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αυτοί που πήραν μέτρα βάσει της ευρωπαϊκής Οδηγίας που επέτρεπε τον μηδενισμό του ΦΠΑ ή τη μείωση του υπερκατώτατου συντελεστή για τα βασικά αγαθά, πλέον περνούν σε αρνητικό πληθωρισμό τροφίμων, δηλαδή σε μείωση τιμών (η Πορτογαλία χαρακτηριστικά είναι -0,1%, η Φινλανδία στο – 1,3%). «Αυτό σημαίνει ότι όσοι του κυβερνητικού μπλοκ υπνωτίζουν το κοινό των ΜΜΕ με ισχυρισμούς ότι οι τιμές δεν πρόκειται να επανέλθουν στα επίπεδα προηγούμενων ετών, εξαπατούν την κοινή γνώμη. Η αρχή έχει ήδη γίνει στο 30% των χωρών της ΕΕ», σχολιάζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει και, ειδικότερα, ότι «στη Eurostat το 68% των Ελλήνων το 2022 δηλώνει ότι βγάζει πέρα πολύ δύσκολα ή δύσκολα», ενώ «μόλις το 19% των Ευρωπαίων δηλώνουν κάτι τέτοιο». «Μην κάνετε λάθος, καθοριστική συμβολή σε αυτό έχουν τα σημερινά ματωμένα υπερπλεονάσματα των 4,6 δισ.ευρώ την τελευταία διετία, που είναι του ιδρώτα του λαού στην πάλη με την ακρίβεια», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καταληκτικά αναφέρει ότι είναι «ο μόνος πολιτικός φορέας που έχει καταθέσει σειρά ολοκληρωμένων μέτρων για την ακρίβεια  (δραστικά μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά είδη, μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα) και μια φορολογική κλίμακα φυσικών προσώπων, συνδυασμένη με μείωση εισφορών, που επιστρέφει έναν/μια – και παραπάνω- μισθούς και συντάξεις σε όλους τους πολίτες αναλογικά και ελαφρύνει το 98% των ΜΜΕ επιχειρήσεων με μείωση του συντελεστή κατά 5%».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button