Πολιτική

Οι 11 πρωταγωνιστές του Qatargate

Σε μια πλήρη «αποδόμηση» των προσώπων που βρίσκονται πίσω από το πρόσφατο σκάνδαλο το οποίο ξεσκεπάστηκε στην καρδιά των Βρυξελλών στις 9 Δεκεμβρίου του 2022, γνωστό ως Qatargate, προχώρησε στο νεότερο του πρωτοσέλιδο το Politico.

Έπειτά από έξι μήνες, η έρευνα των Βέλγων εισαγγελέων συνεχίζεται, με τον Αντόνιο Παντσέρι, την Εύα Καϊλή και τον Φραντσέσκο Τζόρτζι να βρίσκονται στο επίκεντρο. Παρ’ όλα αυτά, οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, που συγκλόνισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορά ξέπλυμα μαύρου χρήματος -μεταξύ άλλων-, δεν είναι μόνο τρεις, αλλά 11.

Οι Βέλγοι εισαγγελείς πιστεύουν, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, πως η έρευνα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του έτους, αλλά με κάθε μήνα που περνάει τα ερωτήματα πληθαίνουν. Ένα από τα βασικά, το οποίο δεν έχει απαντηθεί ακόμα, είναι το τι πραγματικά πήραν ως αντάλλαγμα οι άνθρωποι που φέρονται να μοίρασαν τέτοια υπέρογκα ποσά.

Ακολουθούν τα 11 πρόσωπα που εξετάζουν οι Αρχές:

1. Αντόνιο Παντσέρι – Ο αρχηγός

Ο Αντόνιο Παντσέρι έμεινε στη φυλακή από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, οπότε παραδέχτηκε την ενοχή του και συμφώνησε να δώσει ονόματα σε μια συμφωνία ομολογίας που έκανε με τους εισαγγελείς με αντάλλαγμα μια ήπια ποινή, ενώ ελεύθερες είναι πλέον τόσο η σύζυγός, όσο και η κόρη του που είχαν συλληφθεί στην Ιταλία.

Στις καταθέσεις του, ο Παντσέρι εμφανίζεται να «καρφώνει» άλλους ευρωβουλευτές και να μιλάει για δώρα και χρήματα που πήρε από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία, με την αστυνομία να έχει κατασχέσει 600.000 ευρώ σε μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι του στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου.

Μετά την αποχώρησή του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, ο Παντσέρι, ο οποίος παραμένει σε κατ΄οίκον περιορισμό στις Βρυξέλλες, διατήρησε την πρόσβασή του στο κτήριο χάρη στη ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Fight Impunity», που εδρεύει στις Βρυξέλλες, πείθοντας αξιοσέβαστα πρόσωπα να ενταχθούν στο επίτιμο διοικητικό της συμβούλιο.

2. Εύα Καϊλή – Η έκπτωτη σταρ

Όπως σημειώνει το Politico, η Εύα Καϊλή ήταν σε ανοδική πορεία μετά από έναν χρόνο ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτού η καριέρα της να «εκραγεί» τον περασμένο Δεκέμβριο όταν παρέδωσε στον πατέρα της μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά και τον έδιωξε από το διαμέρισμά της, πριν τους πιάσουν επ’ αυτοφώρω.

Από την αρχή, η Εύα Καϊλή υποστήριζε ότι είναι αθώα, παραμένοντας τον περισσότερο χρόνο στη φυλακή από οποιονδήποτε άλλο εμπλεκόμενο στο Qatargate.

Πρόσφατα αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους και σχεδιάζει την πολιτική επιστροφή της στο ΕΚ. Όπως, όμως, σημειώνεται στο άρθρο του Politico, χωρίς να έχει επιστρέψει σε κανένα πολιτικό κόμμα ή ομάδα της ΕΕ, με τη δίκη του Qatargate να επικρέμαται και μια ξεχωριστή ποινική έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, η προσπάθειά της να αλλάξει την εικόνα από κακοποιό σε θύμα μοιάζει με αδύνατη αποστολή.

3. Φραντσέσκο Τζόρτζι – Ο έμπιστος βοηθός

Ο Τζόρτζι, ο οποίος είναι σύντροφος της Εύας Καϊλή και έχουν μια κόρη μαζί, είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή και τον Αντόνιο Παντσέρι.

Οι δύο Ιταλοί γνωρίζονται από παλιά, με τον Τζόρτζι να λειτουργεί για χρόνια ως διερμηνέας και μεταφορέας της τσάντας του μεγαλύτερου σε ηλικία Παντσέρι.

Ο Τζόρτζι συνελήφθη λίγα λεπτά πριν από την Εύα Καϊλή τον Δεκέμβριο, παραδέχτηκε γρήγορα τον ρόλο του στο κύκλωμα του Qatargate, αλλά πλέον είναι εκτός φυλακής και ζει κάτω από την ίδια στέγη με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

4. Μαρκ Ταραμπέλα – Ο τοπικός αντιήρωας

Ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα κατηγορείται ότι δέχθηκε δώρα, αφού ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε από αυτόν έως και 140.000 ευρώ για να επηρεάσει τις διεργασίες για το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Ταραμπέλα τα διαψεύδει όλα και έχει υποστηρίξει την αθωότητά του καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπλοκής του στο Qatargate, από την έφοδο στο σπίτι του παρουσία της προέδρου του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, μέχρι τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τον Μάιο.

Αφού συνελήφθη τον Φεβρουάριο, αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο και τώρα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «έχει επιστρέψει στο να κάνει αυτό που κάνουν καλύτερα οι ευρωβουλευτές: να εκφωνούν ομιλίες σε μια άδεια ολομέλεια».

5. Αντρέα Κοτσολίνο – Ο ευρωβουλευτής που βρίσκεται στο μεταίχμιο

Από τους τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που κατηγορούνται για διαφθορά, η περίπτωση του Αντρέα Κοτσολίνο είναι η πιο περίεργη – κυρίως επειδή δεν έχει πατήσει το πόδι του στο Βέλγιο εδώ και μήνες.

Από τότε που συνελήφθη σε νοσοκομείο της Νάπολης τον Φεβρουάριο, αγωνίζεται για την έκδοσή του στο Βέλγιο, ενώ παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι Βέλγοι θέλουν να τον ανακρίνουν για τους ισχυρισμούς ότι μπλόκαρε ψηφίσματα σε χώρες όπως το Μαρόκο με αντάλλαγμα μετρητά. Το 2019, ανέλαβε από τον Παντσέρι τη θέση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μαγκρέμπ, προσλαμβάνοντας τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Μετά από έναν «πόλεμο» γραφειοκρατίας ανάμεσα σε Βέλγιο και Ιταλία, αποφασίστηκε η έκδοσή του στο Βέλγιο αν και ο Κοτσολίνο έχει ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας – αν χάσει, όμως, τότε θα μπορούσε να μεταφερθεί πίσω στο Βέλγιο για να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη.

6. Αμπντεραχίμ Ατμούν – Ο άνθρωπος από το Ραμπάτ

Ως πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία, ο Ατμούν ήταν ένας από τους πιο καλά δικτυωμένους διπλωμάτες στην Ευρώπη πριν γίνει ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα του κυκλώματος διαφθοράς που ερευνούν οι βελγικές αρχές.

Σύμφωνα με δύο εντάλματα σύλληψης που είδε το Politico, ο Μαροκινός πολιτικός εμφανίζεται ως μία από τις τακτικές επαφές του Παντσέρι.

Ο Ατμούν έχει επιστρέψει στο Μαρόκο από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου και έκτοτε παραμένει πολύ πολύ διακριτικός για την υπόθεση.

7. Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μάρι – Ο «ελεγκτής» του Κατάρ

Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ εξελέγη τη Δευτέρα ως πρόεδρος της ετήσιας διάσκεψης του Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών – παρά τη φερόμενη εμπλοκή του στο Qatargate και την κριτική που έχει δεχθεί η χώρα του για τη μεταχείριση των μεταναστών – εργατών κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2022.

Ο «ντόκτορ Άλι» δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα για κάποιο αδίκημα, αλλά το όνομά του εμφανίζεται στην έρευνα της βελγικής αστυνομίας ως «ελεγκτής» των δραστηριοτήτων του Παντσέρι.

Ο Αλ Μάρι ήταν το πρόσωπο της εκστρατείας του Κατάρ για να κερδίσει φίλους, ενώ ήταν αρκετές οι φορές που βρέθηκε ως καλεσμένος στην υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συναντούσε τακτικά μερικούς από τους κύριους υπόπτους του Qatargate.

O Καταριανός πολιτικός φέρεται να είναι ένας από τους συμμετέχοντες στη διαβόητη συνάντηση σε ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες που αποκάλυψε η βελγική Le Soir.

8. Νικολό Ταλαμάνκα – Ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Ταλαμάνκα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice», συνελήφθη, κατηγορήθηκε για διαφθορά και φυλακίστηκε από τους πρώτους. Τον Φεβρουάριο, όμως, αφέθηκε ελεύθερος, όταν οι εισαγγελείς φάνηκε να υποβαθμίζουν τον ρόλο του μετά την ομολογία Παντσέρι.

Η ΜΚΟ του, από τη μια, είχε νοικιάσει χώρο γραφείων στη ΜΚΟ του Παντσέρι και από την άλλη, εμφανιζόταν να έχουν ίδιο χορηγό την «Human Rights Foundation», οργάνωση η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή ρόλο στο Qatargate.

9. Μόνικα Μπελίνι – Η λογίστρια

Η εισαγγελία του Βελγίου υποπτεύθηκε ότι η λογίστρια του Παντσέρι τον βοήθησε να διακινήσει παράνομο χρήμα, βοηθώντας στη δημιουργία μιας εταιρείας – βιτρίνα με την ονομασία «Equality Consultancy», η οποία μάλιστα είχε παρουσία στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει αδίκημα, ενώ την κατάσταση για το πρόσωπό της έχει περιπλέξει η εν εξελίξει ξεχωριστή έρευνα από τις ιταλικές αρχές και για άλλα πρόσωπα γύρω από την Μπελίνι και την εταιρεία της.

10. Λούκα Βισεντίνι – Ο συνδικαλιστής

Ο Βισεντίνι ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για την εκλογή του ως επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), ο Βισεντίνι παραδέχθηκε ότι έλαβε περίπου 50.000 ευρώ ως δωρεά από τη ΜΚΟ «Fight Impunity» του Παντσέρι, χρήματα που του δόθηκαν ως μετρητά σε φακέλους του Άγιου Βασίλη, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα.

Ο Βισεντίνι έχει υποστηρίξει ότι είναι αθώος, λέγοντας ότι τα χρήματα δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη θετική του δήλωση για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ κατά τη θητεία του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

11. Μαρία Αρενά – Η «επαγγελματική φίλη» του Παντσέρι

Η Μαρία Αρενά ήταν γνωστή ως στενή συνεργάτης του Παντσέρι με την ίδια να κάνει λόγο για «επαγγελματική φιλία».

Η Ευρωβουλευτής από το Βέλγιο ούτε ανακρίθηκε, ούτε απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος της, με την ίδια να δηλώνει σταθερά ότι είναι αθώα, ότι δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate και ότι συνεχίζει το έργο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Αρενά ήταν από τους πρώτους στους οποίους τηλεφώνησε η Εύα Καϊλή μετά τη σύλληψη του συντρόφου της στις 9 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την ευρωβουλευτή που αντικατέστησε τον Παντσέρι ως επικεφαλής της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΕΚ το 2019.

Πηγή: Politico

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button