Αθλητικά

Σαμπαντέλ – Ολυμπιακός: Ψάχνουν τον τέταρτο τίτλο τους στο Champions League πόλο γυναικών οι «ερυθρόλευκες»

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Σαμπαντέλ στον τελικό του Champions League πόλο γυναικών, με την ελληνική ομάδα να θέλει να κατακτήσει το τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας της στην διοργάνωση.

Με το απόλυτο ντέρμπι της γυναικείας υδατοσφαίρισης, τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία, ολοκληρώνεται σήμερα (21/4, 15:00) στη Βαρκελώνη η σεζόν 2023-24 στο Champions League. Ο Ολυμπιακός διεκδικεί το τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας του (και τρίτο την τελευταία τετραετία), αντιμετωπίζοντας στον τελικό του final-4 την κάτοχο του τίτλου και έξι φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Σαμπαντέλ.

Οι δύο ομάδες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο οκτώ φορές στις τελευταίες δέκα σεζόν που ολοκληρώθηκαν (εξαιρείται η περίοδος 2019-20, που διακόπηκε λόγω της πανδημίας) και σε τρεις περιπτώσεις συναντήθηκαν στον τελικό της διοργάνωσης, με τον εκάστοτε γηπεδούχο να επικρατεί. Οι “ερυθρόλευκες” νίκησαν 10-9 το 2015 και 11-7 το 2022 στον Πειραιά, ενώ η ισπανική ομάδα επικράτησε 13-11 στο final-4 του 2019, το οποίο φιλοξένησε. Αυτή τη φορά η Σαμπαντέλ είναι… περίπου γηπεδούχος, καθώς η τελική φάση διεξάγεται στη γειτονική Βαρκελώνη.

Ο Ολυμπιακός έχει πανηγυρίσει τους δύο από τους τρεις τίτλους του απέναντι στη σημερινή αντίπαλό του, όμως η φετινή συγκυρία μοιάζει πολύ περισσότερο με το άλλο “ερυθρόλευκο” τρόπαιο, αυτό του 2021 στη Βουδαπέστη. Όπως τότε, έτσι και τώρα η πειραϊκή ομάδα αγωνίζεται με αμιγώς ελληνική σύνθεση, σε “εχθρικό” περιβάλλον και καλείται να αντιμετωπίσει διαδοχικά ομάδες που παίζουν στη χώρα τους. Τότε νίκησε την Ουίπεστ και την Ντουναουιβάρος, φέτος ξεπέρασε ήδη την -περσινή φιναλίστ- Ματαρό με το επιβλητικό 16-12 και πάει για το “κόλπο γκρόσο” απέναντι στην κάτοχο του τίτλου.

Συνολικά, ο σημερινός θα είναι ο έκτος τελικός του Ολυμπιακού στο Champions League (Euroleague και Champions Cup παλαιότερα), με απολογισμό τρεις νίκες και δύο ήττες: τη μία που προαναφέρθηκε από τη Σαμπαντέλ (2019) και μία από την Κίνεφ στο Κίρισι (2017).

Όπως οι πρωταθλήτριες Ελλάδας, έτσι και η ισπανική ομάδα έφτασε στον τελικό με το απόλυτο νικών στο Champions League, καθώς έκανε το “6 στα 6” στη φάση των ομίλων και στον ημιτελικό ξεπέρασε σχετικά εύκολα το εμπόδιο της Σαντ Αντρέου (14-9). Η εμπειρία και η κλάση των Μπέα Ορτίθ, Μάικα Γκαρσία, Τζούντιθ Φόρκα, Λάουρα Εστερ και Σαμπρίνα Φαν ντερ Σλουτ αποτελούν το μεγάλο ατού του Νταβίντ Πάλμα, που δεν έχει μεν φέτος στη διάθεσή του την Αμερικανίδα σούπερ σταρ, Μάγκι Στέφενς, αλλά έχει βρει ένα επιπλέον επιθετικό “όπλο” στο πρόσωπο της Ιταλίδας Σοφία Τζουστίνι. Επιπλέον προσοχή χρειάζεται η Ιρένε Γκονζάλεθ, η οποία φέτος είναι η δεύτερη σκόρερ της Σαμπαντέλ στην Ευρώπη (πϊσω από την Ορτίθ) και στον ημιτελικό σημείωσε πέντε τέρματα.

Οι δύο φιναλίστ έχουν αναμετρηθεί συνολικά δώδεκα φορές, η μία εκ των οποίων ήταν για το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, και η προϊστορία τους είναι απόλυτα ισορροπημένη, αφού μετρούν από έξι νίκες. Πάντως, οι τελευταίες μονομαχίες τους είχαν “ερυθρόλευκο” χρώμα, καθώς, εκτός του τελικού του 2022, ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει τη Σαμπαντέλ στα προημιτελικά του 2021 με ανατροπή στη ρεβάνς του “Πέτρος Καπαγέρωφ”, όπου η ομάδα του Χάρη Παυλίδη είχε κάνει ίσως το πληρέστερο παιχνίδι στην ιστορία της.

 

To άρθρο Σαμπαντέλ – Ολυμπιακός: Ψάχνουν τον τέταρτο τίτλο τους στο Champions League πόλο γυναικών οι «ερυθρόλευκες» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button