Υγεία

Έρχεται οριστικό «φρένο» στις δοκιμές καλλυντικών σε ζώα

Στα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών «Ναι στα καλλυντικά που δεν δοκιμάζονται σε ζώα – Δέσμευση για μια Ευρώπη χωρίς δοκιμές σε ζώα» ανταποκρίθηκε η Επιτροπή, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του νομοθετικού πλαισίου και του πλαισίου πολιτικής της ΕΕ σχετικά με τη χρήση ζώων για σκοπούς δοκιμών και προτείνοντας πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω μείωση των δοκιμών σε ζώα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Επιτροπή χαιρετίζει την πρωτοβουλία και αναγνωρίζει ότι η καλή μεταχείριση συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό μέλημα των Ευρωπαίων πολιτών. Τονίζει τον ηγετικό ρόλο της ΕΕ στη σταδιακή κατάργηση των δοκιμών και στη βελτίωση της γενικότερης καλής μεταχείρισης των ζώων. Αυτοί οι στόχοι αντικατοπτρίζονται ιδίως στην πλήρη απαγόρευση των δοκιμών καλλυντικών προϊόντων σε ζώα, η οποία ισχύει στην ΕΕ από το 2013.

Νομοθετικά μέτρα

Επιπλέον, η Επιτροπή θα δημιουργήσει έναν νέο χάρτη πορείας με μια σειρά νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων για την περαιτέρω μείωση των δοκιμών σε ζώα. Στόχος είναι η μετάβαση σε ένα κανονιστικό σύστημα χωρίς δοκιμές στο πλαίσιο της νομοθεσίας για τις χημικές ουσίες (π.χ. ο κανονισμός REACH, ο κανονισμός για τα βιοκτόνα, ο κανονισμός για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καθώς και η νομοθεσία για τα φάρμακα για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση) και θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά εναλλακτικές λύσεις αντί των δοκιμών.

Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της επιστήμης, η Επιτροπή θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την έρευνα για την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων αντί των δοκιμών και θα διερευνήσει τη δυνατότητα συντονισμού των δραστηριοτήτων των κρατών μελών στον τομέα αυτό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button