Τεχνολογία

ΗΠΑ: O Τζο Μπάιντεν απένειμε την κορυφαία στρατιωτική διάκριση σε βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ

Ο Τζο Μπάιντεν απένειμε χθες Τρίτη την υψηλότερη στρατιωτική διάκριση σε πρώην πιλότο επιθετικού ελικοπτέρου του αμερικανικού στρατού που έσωσε τέσσερις στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, μερικά 24ωρα προτού ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ ταξιδέψει στο Ανόι.

Ο Λάρι Τέιλορ, 81 ετών, αψήφησε τα εχθρικά πυρά για να σώσει ομάδα στρατιωτών παγιδευμένων κοντά στη Σαϊγκόν –τη σημερινή Πόλη Χο Τσι Μινχ– από δυνάμεις των Βιετκόνγκ τη 18η Ιουνίου 1968.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό είναι θάρρος, αυτή είναι η χώρα μας στα καλύτερά της», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια τελετής στον Λευκό Οίκο, περνώντας το παράσημο στον λαιμό του σμηναγού εν αποστρατεία.

Έπειτα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες να ανοίξει ασφαλή δρόμο ώστε οι τέσσερις στρατιώτες να μπορέσουν να αποδράσουν, ο Λάρι Τέιλορ αγνόησε την ξεκάθαρη διαταγή που του δόθηκε να επιστρέψει στη βάση του.

Προσγειώθηκε υπό εχθρικά πυρά, προκειμένου οι στρατιώτες να ανέβουν στη βάση προσγείωσης και να κρατηθούν από τους εκτοξευτήρες ρουκετών στην άτρακτο του διθέσιου για να τους μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Βιετνάμ την Κυριακή, για να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Νγκουέν Φου Τρογκ και άλλους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησής του να περιορίσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή.

Η επίσκεψη έχει επίσης σκοπό να συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να «ξεπεράσουμε την οδυνηρή κληρονομιά που μοιραζόμαστε», αυτή του πολέμου του Βιετνάμ, είπε χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button