Πολιτική

Το πρώτο φέρι μποτ στο Ρίο-Αντιρρίο είχε παρει μερος στην απόβαση της Νορμανδίας-Περιήλθε στην Ένωση Εμπόρων Αγρινίου

Το πρώτο φέρι μποτ, που δρομολογήθηκε στις 24 Αυγούστου 1946 στο Πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου  και έκανε τον «παρθενικό» διάπλου του στενού, ήταν ένα αμερικάνικο αποβατικό, που είχε πάρει μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας μεταφέροντας άρματα μάχης! Ενα κοινό στοιχείο συνδέει το πάλαι τότε αποβατικό με το φέρι μποτ.

Οπως με άγνωστο τρόπο βρέθηκε στα νερά του Πατραϊκού, έτσι άγνωστα είναι σήμερα τα ίχνη του. Στο marine traffic, την επίσημη ιστοσελίδα καταγραφής όλων των πλοίων, αναφέρεται ότι ουδείς γνωρίζει την τύχη του!

Στα μέσα της δεκαετίας του ’40, λίγο μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, η αποβατική «παντόφλα» αγοράσθηκε από την Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Αιτωλοακαρνανίας και ξεκίνησε δρομολόγια στη γραμμή Ρίου – Αντιρρίου, με το όνομα «Σωκράτης Ιασεμίδης» ( σ.σ ήταν καθηγητής στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις αρχές του 20ού αιώνα).

Τη δεκαετία του ’50 η ιδιοκτησία περιήλθε στην Ένωση Εμπόρων Αγρινίου, ενώ το 1981 γνώρισε νέο ιδιοκτήτη και μετονομάσθηκε σε «Ευγενία Π.».

Λίγο αργότερα, άλλαξε… πέλαγος το φέρι μποτ και εκτελούσε δρομολόγια στο Αιγαίο μεταφέροντας φορτηγά και βυτία.

Αντεξε 70 ολάκερα χρόνια και τελικά παροπλίστηκε στην Ελευσίνα το 2011. Τέσσερα χρόνια αργότερα, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο πρυμναίο μέρος του φέρι μποτ, το οποίο ήταν ήδη ημιβυθισμένο…

Το γέρικο σκαρί του είχε γλιτώσει από τις γερμανικές νάρκες και οβίδες, αλλά έμελλε να έχει ένα άδοξο τέλος, σήμερα δε αγνοείται η τύχη του καθώς δεν υπάρχει καταγραφή στην επίσημη ιστοσελίδα των πλοίων της χώρας.

Το πλοίο, που με τις προπέλες του άνοιξε τον υδάτινο δρόμο Ρίου – Αντιρρίου και ένωσε την απομονωμένη Δυτική Ελλάδα με την Πελοπόννησο στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια, ουδείς σκέφθηκε ότι έγραψε μια ξεχωριστή ιστορία, άξια προς αξιοποίηση. Κρίμα…

pelop.gr

Πηγή

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button