Πολιτική

Επιστρέφω την διερευνητική εντολή το απόγευμα

Δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, έγινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νικητής των εκλογών Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των συναντήσεων που προβλέπονται από το Σύνταγμα για την παραδοση των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε το Προεδρικό Μέγαρο λίγο μετά τις 12:30 και όπως ενημέρωσε την κυρία Σακελλαροπούλου θα επιστρέψει το απόγευμα την διερευνητική εντολή ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα εκλογές, ακόμα και στις 25 Ιουνίου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και την ανακοίνωση από αυτόν της δύναμης των κομμάτων στη Βουλή με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου, δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, για να του παραδώσει την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

«Κύριε πρόεδρε προ ολίγου, ο κ. Τασουλας μου έδωσε τα αποτελέσματα των εκλογών, συναντηθήκαμε ώστε να σας παράσχω την διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», του είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να ακολουθήσει η τοποθέτηση του νικητή  των χθεσινών εκλογών. 

«Θεωρώ χρέος μου να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το εμπόδιο της απλής αναλογικής και προτίθεμαι να σας επιστρέψω την διερευνητική εντολή το απόγευμα, ώστε να κάνουμε εκλογές, ενδεχομένως και στις 25 Ιουνίου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την οποία και παρέλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις χθεσινές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι η χώρα χρειάζεται όσο το δυνατόν συντομότερα ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και επέμενε ότι «το καλύτερο για τη χώρα είναι να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα, πως θα αυξήσουμε τους μισθούς και πως θα στηρίξουμε το κοινωνικό κράτος, αλλά και να μιλήσουμε για τις προκλήσεις και τα θέματα που αφορούν στη νέα γενιά».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα προωθητικό βήμα ωριμότητας ενώ επανέλαβε πως από το αποτέλεσμα της κάλπης είναι σαφές ότι δεν προκύπτει προϋπόθεση για τον σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. 

Μετά την επιστροφή της διερευνητικής εντολής, η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα καλέσει τον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος για να του δώσει την διερευνητική εντολή και εάν δεν τελεσφορήσει ούτε αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος.

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων, έχει την δυνατότητα έως τρείς ημέρες να κρατήσει την διερευνητική εντολή προκειμένου να ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις με τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Η εξάντληση του τριημέρου, βεβαίως, δεν είναι υποχρεωτική. Εάν ένας εκ των τριών πολιτικών αρχηγών, θέλει, μπορεί να αρνηθεί την δυνατότητα άσκησης των διερευνητικών εντολών και να την παραδώσει αμέσως με την επίδοσή της από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή σε οποιαδήποτε στιγμή εντός του τριημέρου.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button