Επιστήμη

Ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, καταγράφονται πάνω από 30 βαθμοί Κελσίου

Το καλοκαίρι τελείωσε, αλλά ασυνήθιστη ζέστη εξακολουθεί να επικρατεί σε μεγάλο μέρος της Γαλλίας αυτήν την εβδομάδα, με το θερμόμετρο να αγγίζει σχεδόν τους 39 βαθμούς Κελσίου στο κεντροδυτικό τμήμα της χώρας χθες, Δευτέρα, και να αναμένεται να φτάσει σήμερα τους 35 ή 36 βαθμούς στο κεντρικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της.

«Με μέση θερμοκρασία στη Γαλλία 25,1 βαθμών Κελσίου (εθνικός δείκτης θερμότητας, ο μέσος όρος των θερμοκρασιών τη νύχτα και την ημέρα σε ένα σύνολο αντιπροσωπευτικών σταθμών της μητροπολιτικής Γαλλίας), η Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου του 2023 ήταν η πιο ζεστή ημέρα που έχει παρατηρηθεί Σεπτέμβριο, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 24,7 βαθμών Κελσίου της 4ης Σεπτεμβρίου του 1949», αναφέρει η Météo-France.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο άκρο της Βρετάνης, στη δυτική Γαλλία, η Βρέστη έζησε την πιο ζεστή ημέρα της στη διάρκεια του 2023, με το θερμόμετρο να δείχνει 30,6 βαθμούς Κελσίου, επιβεβαίωσε η δημόσια υπηρεσία, καταρρίπτοντας τα ρεκόρ.

Στο Παρίσι η θερμοκρασία ανερχόταν χθες σε 31,5 βαθμούς Κελσίου, κατά την τρίτη συναπτή ημέρα που το θερμόμετρο ξεπερνούσε τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ και την υπόλοιπη εβδομάδα αναμένεται να κάνει την ίδια ζέστη: 34 βαθμοί Κελσίου προβλέπονται για σήμερα το απόγευμα, με την σημερινή ημέρα να αναμένεται να είναι η πιο ζεστή της εβδομάδας.

Ρεκόρ θερμοκρασιών για Σεπτέμβριο καταγράφηκαν χθες και στο Πουατιέ, στην κεντροδυτική Γαλλία, όπου το θερμόμετρο έφτασε τους 37 βαθμούς Κελσίου, την Εξ-αν-Προβάνς, στη νοτιοανατολική, που κατέγραψε 35,1 βαθμούς ή την Μπουρζ, στην κεντρική, όπου το θερμόμετρο έδειχνε 36 βαθμούς, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Μονμοριγιόν, στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Βιέν, στην κεντροδυτική Γαλλία, η θερμοκρασία έφτασε τους 38,8 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί μόλις πέρυσι.

Σήμερα οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται θα κυμαίνονται μεταξύ 30 και 34 βαθμών Κελσίου σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Η αξιοσημείωτη αυτή ζέστη για την εποχή του φθινοπώρου συνάδει με τις παρατηρήσεις των κλιματολόγων, σύμφωνα με τους οποίους οι κλιματικές αλλαγές που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα όχι μόνον αυξάνουν την σοβαρότητα των κυμάτων καύσωνα, αλλά και την πρώιμη ή την καθυστερημένη έλευσή τους.

Ο καιρός δεν αναμένεται να δροσίσει πριν από την Κυριακή.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button