Πολιτική

Η αποτίμηση των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, η «μοιραία» στρατηγική και το αφήγημα για τις δεύτερες εκλογές

Ούτε μία ώρα δεν θέλουν να χάσουν στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψη των νέων εκλογών που όλα δείχνουν ότι θα γίνουν στις 25 Ιουνίου.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναζητούν νέο αφήγημα καθώς θεωρούν ότι την συγκεκριμένη στιγμή το δίλημμα θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο, χωρίς παρερμηνείες, και χωρίς επιμέρους διευκρινήσεις όπως έγινε με το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 11 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στο προεδρικό Μέγαρο για να πάρει την δεύτερη εντολή από την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, την οποία αναμένεται να παραδώσει πίσω μέσα στην ημέρα.

Παράλληλα σήμερα θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία ενώ αύριο η ΚΕ του κόμματος να να αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Στην χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας πάντως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θα εγκαταλείψει την μάχη.

«Είμαι εδώ» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Δε θα εγκαταλείψω ούτε τώρα, στη μέση μάλιστα ενός δύσκολου αγώνα. Στις χθεσινές εκλογές νίκησε η ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής».

Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι μέσα στην προεκλογική περίοδο έχασαν πολύτιμο χρόνο με το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης ενώ από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 κρατούσαν αρνητική στάση σε αυτό το αφήγημα.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις στις οποίες τείναμε το χέρι της συνεργασίας, καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο είχανε μέτωπο σχεδόν αποκλειστικά ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και χθες την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους το χωράφι» είπε ο πρόεδρος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνοντας το στίγμα του επόμενου εκλογικού αφηγήματος.

Η «μοιραία» στρατηγική

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι στις εκλογές νίκησε η ΝΔ αλλά ταυτόχρονα ηττήθηκε η στρατηγική της απλής αναλογικής. Η παραδοχή αυτή ήταν ίσως η πιο δύσκολη καθώς σε αυτή στηρίχτηκε το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο. Μία επιλογή που αποδείχθηκε μοιραία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ακόμα ότι «στις επόμενες εκλογές έχουμε την ευθύνη πρωτίστως να αποτρέψουμε την προοπτική ενός παντοδύναμου και ανεξέλεγκτου ηγεμόνα πρωθυπουργού. Αλλά και να προστατέψουμε την πρωταγωνιστική παρουσία της Αριστεράς στην πολιτική ζωή του τόπου».

Στην συνεδρίαση έγινε μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική.

Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και την μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν το δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη.

Όλοι συμφώνησαν πως πρωταρχικής σημασίας πλέον είναι η εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου και εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη αυτή, μακριά από εσωστρέφεια, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να σταθεί ισχυρό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και συγχρόνως να μην κάνει τη χάρη σε όσους επιθυμούν την απόσυρση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από ηγέτη του προοδευτικού πόλου στη χώρα και την αντικατάστασή του με έναν βολικό δικομματισμό.

To άρθρο Η αποτίμηση των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, η «μοιραία» στρατηγική και το αφήγημα για τις δεύτερες εκλογές δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button