Τεχνολογία

Το Instagram ενεργοποιεί «εργαλεία» για την καταπολέμηση του σεξουαλικού εκβιασμού

Το Instagram σύντομα θα δοκιμάσει νέα εργαλεία για την καταπολέμηση του «σεξουαλικού εκβιασμού» (sextortion), του οποίου πέφτουν συχνά θύματα, ανήλικα παιδιά.

Καθώς όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στον κόσμο προειδοποιούν για την αυξανόμενη απειλή για τους νέους από τέτοιου είδους εκβιασμό, το δημοφιλές μέσο αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή ορισμένα «εργαλεία» για την προστασία των χρηστών του.

Μεταξύ αυτών είναι η «προστασία γυμνού» (nudity protection), η οποία θα θολώνει αυτομάτως εικόνες που περιέχουν γυμνό στα απευθείας μηνύματα (direct message), για τους χρήστες που είναι κάτω των 18 ετών.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι «σεξουαλικοί εκβιασμοί» μέσω της πλατφόρμας του Instagram είναι δουλειά εγκληματικών συμμοριών που στόχο έχουν να αποσπάσουν χρήματα από τα θύματα. «Είναι ένα φριχτό έγκλημα» λέει η πλατφόρμα.

Το σύστημα προστασίας γυμνού χρησιμοποιεί της Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) που τρέχει στη συσκευή του χρήστη και ανιχνεύει γυμνές εικόνες στα απευθείας μηνύματα και να δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να τις δουν ή να τις απορρίψουν.

Έχει σχεδιαστεί «όχι μόνο για να προστατεύει τους ανθρώπους από το να δουν ανεπιθύμητο γυμνό στα DM τους, αλλά και για να τους προστατεύει από απατεώνες που μπορεί να στέλνουν γυμνές εικόνες για να ξεγελάσουν τους ανθρώπους να στείλουν τις δικές τους εικόνες σε αντάλλαγμα», ανέφερε το Instagram.

Όταν το σύστημα ανιχνεύσει γυμνές εικόνες, ο χρήστης θα κατευθύνεται σε ιστοσελίδες που παρέχουν συμβουλές ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων υπενθυμίσεων ότι οι παραλήπτες μπορούν να κάνουν print screen ή να προωθήσουν τις εικόνες χωρίς να το γνωρίζει ο αποστολέας.

Η πλατφόρμα λέει τώρα ότι θα αναπτύξει επίσης μέτρα που θα εντοπίζουν σημάδια ότι ένας χρήστης μπορεί να είναι δυνητικά εκβιαστής και θα δυσκολέψει την αλληλεπίδρασή του με άλλους, όπως:

  • Αποστολή αιτημάτων για έναρξη συνομιλίας από πιθανούς λογαριασμούς sextortion απευθείας στον κρυφό φάκελο (hidden folder).
  • Εμφάνιση ειδοποιήσεων που να ενθαρρύνουν τα άτομα που ήδη ανταλλάσσουν μηνύματα με πιθανούς εκβιαστικούς λογαριασμούς να καταγγείλουν τυχόν απειλές για δημοσιοποίηση των προσωπικών τους εικόνων.
  • Απόκρυψη του κουμπιού «Μήνυμα» όταν ένας έφηβος βλέπει έναν πιθανό λογαριασμό σεξουαλικού εκβιασμού, ακόμα κι αν είναι ήδη συνδεδεμένος μαζί τους.

Το Instagram ανακοίνωσε επίσης ότι θα μοιράζεται περισσότερα δεδομένα για την καταπολέμηση του σεξουαλικού εκβιασμού και της κακοποίησης παιδιών με άλλες εταιρείες τεχνολογίας μέσω μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται Lantern

Με πληροφορίες από: Instagram to test new tools to fight so-called sextortion, BBC | Chris Vallance

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button