Επιστήμη

EE: Και πίσω από το παράνομο εμπόριο κατοικίδιων ζώων βρίσκεται το Οργανωμένο Έγκλημα

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Επιβεβαιώνει η Επίτροπος Υγείας της Κομισιόν Στέλλα Κυριακίδη, σε απάντηση της προς τον Λιθουανό ευρωβουλευτή της Ομάδας Renew, Petras Auštrevičius, ότι «πίσω» από το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς, βρίσκεται το οργανωμένο έγκλημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αποκαλύπτει, μάλιστα, ότι η δράση που ανέλαβε το 2022 η Κομισιόν, για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου κατοικίδιων ζώων, είχε ως αποτέλεσμα να εντοπισθούν περισσότερες από τετρακόσιες περιπτώσεις, που οδήγησαν σε ταυτοποίηση ατόμων αλλά και δικτύων στο οργανωμένο έγκλημα.

Στην ερώτηση του ο Λιθουανός ευρωβουλευτής ανέφερε ότι, το παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και ότι, στη στρατηγική της για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, η Κομισιόν ανέφερε ότι τα ζώα συνεχίζουν να διακινούνται προς πώληση ως κατοικίδια, συχνά σε μεγάλη κλίμακα και μερικές φορές με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου

Απάντηση από την κα Κυριακίδη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (21.8.2023)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παράνομες και μη καταγεγραμμένες μετακινήσεις ζώων συντροφιάς προκαλούν μεγάλη ανησυχία για τους Ευρωπαίους και τις χώρες που προστατεύουν την υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία.

Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ) διενεργούν επιβολή της ΕΕ δράση για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου κατοικίδιων ζώων από τον Ιούλιο του 2022, για να αποτρέψει τους απατεώνες που εμπλέκονται σε αυτά δραστηριότητες.

Από την έναρξή της δράσης, περισσότερες από τετρακόσιες περιπτώσεις έχουν ερευνηθεί. Οι έρευνες αυτές οδήγησαν σε ταυτοποίηση ατόμων αλλά και δικτύων στο οργανωμένο έγκλημα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η ενέργεια επιβολής υποστηρίζεται και από αστυνομικές δυνάμεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολυεπιστημονικής Πλατφόρμας κατά των Εγκληματικών Απειλών (EMPACT Envicrime) καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος σε επίπεδο ΕΕ.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νομοθεσίας της ΕΕ για την καλή μεταχείριση των ζώων, η Επιτροπή αξιολογεί τις επιλογές πολιτικής για την προστασία της ευημερίας των σκύλων και των γατών, που περιλαμβάνουν μέτρα όπως η υποχρεωτική ταυτοποίηση και η καταγραφή των κουταβιών και των γατών προτού αποσταλούν από εμπορικές εγκαταστάσεις εκτροφής.

Τέτοια μέτρα θα βελτιώσουν την ιχνηλασιμότητα αυτών των ζώων θα επιφέρουν βελτίωση των επίσημων ελέγχων και καλύτερο έλεγχο στο εμπόριο γατών και σκύλων στην ΕΕ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button