Αθλητικά

Σιμάνσκι: Η ΑΕΚ είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, δεν σκέφτομαι να φύγω

Ο Νταμιάν Σιμάνσκι εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η ΑΕΚ θα κατακτήσει και το φετινό πρωτάθλημα, αφού είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα.

Ο Νταμιάν Σιμάνσκι παραχώρησε συνέντευξη σε πολωνικό Μέσο και τόνισε μεταξύ άλλων ότι δεν σκέφτεται να φύγει από την ΑΕΚ, εκτός κι αν γίνει μια πρόταση που δεν θα μπορεί να αρνηθεί. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πολωνού μέσου της ΑΕΚ:

Μπαίνετε στην τελική ευθεία της σεζόν, και είστε πρώτοι στη βαθμολογία. Ποια είναι η ατμόσφαιρα στην ΑΕΚ πριν τα πιο σημαντικά παιχνίδια;
«Σίγουρα είναι πολύ θετική. Βρισκόμαστε ακόμα στην κορυφή της βαθμολογίας και πιθανότατα θα παλεύουμε για το πρωτάθλημα μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Τώρα έχουμε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι μπροστά μας, απέναντι στον Παναθηναϊκό. Το πρωτάθλημα είναι πολύ ενδιαφέρον φέτος, επειδή τέσσερις ομάδες παλεύουν για τον τίτλο. Βλέπεις ότι το επίπεδο ανεβαίνει. Οι μεγάλες ομάδες έχουν γίνει πιο δυνατές, πολύ ενδιαφέροντες παίκτες έρχονται στην Ελλάδα. Ελπίζω ότι θα επαναλάβουμε την επιτυχία της περσινής χρονιάς. Είμαστε η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα και θέλουμε πραγματικά να υπερασπιστούμε τον τίτλο».

-Η Ελλάδα είναι διάσημη για την εκπληκτική ατμόσφαιρα στις κερκίδες και τους φανατικούς οπαδούς. Στο φινάλε του πρωταθλήματος, νιώθεις τη στήριξή τους;
«Ναι, οι οπαδοί πάντα μας προσφέρουν μεγάλη στήριξη. Σε κάθε μαρς νιώθουμε τον φανατισμό τους και την αυθόρμητη στήριξη. Βλέπουν κι εκείνοι πως αυτή η ομάδα έχει εξελιχθεί σημαντικά και έχει φτάσει ένα υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Ο πρόεδρος και ο προπονητής έχουν αλλάξει πολλά και έφτιαξαν πολλά πράγματα στην ομάδα, που μοιάζει καλύτερη. Δεν είναι σύμπτωση ότι παλεύουμε για τον υψηλότερο στόχο για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Οι οπαδοί μας βοηθούν πολύ σε αυτόν. Το γήπεδο είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτο».

-Πριν από λίγα χρόνια, το ελληνικό πρωτάθλημα είχε συνδεθεί με την κόντρα ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Τώρα έχει γίνει πιο ισορροπημένο και πιο ενδιαφέρον, από τη ματιά ενός Πολωνού ποδοσφαιριστή;

«Τα αποτελέσματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δείχνουν ότι το επίπεδο του πρωταθλήματος έχει βελτιωθεί σημαντικά. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έπαιξαν στα προημιτελικά του Conference League. Εμείς παίξαμε στον «όμιλο του θανάτου» στο Europa League. Ξεκινήσαμε καλά, αλλά στη συνέχεια συναντήσαμε σπουδαίους αντιπάλους και δεν ήταν εύκολο. Ήμασταν κοντά στους ομίλους του Champions League, αλλά αποκλειστήκαμε από τους Βέλγους στον τελευταίο γύρο. Τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, το πρωτάθλημα έγινε πιο ανταγωνιστικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και για τις άλλες ομάδες στην Ευρώπη.

Οι μεγάλες ομάδες είναι πολύ δυνατές, οι πιο μικρές φαίνονται κάπως καλύτερες, το ελληνικό πρωτάθλημα γίνεται ακόμα καλύτερο και αυτό μεταφράζεται και στο ευρωπαϊκό ranking. Αυτή τη χρονιά παλεύουμε για το πρωτάθλημα και τη νέα σεζόν θα θέλαμε να παλέψουμε για τους ομίλους του Champions League».

-Στον ΠΑΟΚ παίζει ο Τόμας Κεντζιόρα, στον Παναθηναϊκό ο Μπαρτολομέι Νταγκόβσκι. Μιλάτε για τη μάχη στο ελληνικό πρωτάθλημα;
«Με τον Τόμας γνωριζόμαστε πολύ καιρό. Μιλάμε, κάνουμε αστεία. Σε ένα θετικό πλαίσιο. Ο ΠΑΟΚ είναι κι αυτός πολύ καλός φέτος. Πρόσφατα σταθήκαμε άτυχοι, γιατί κερδίζαμε 2-0 και στο τελευταίο λεπτό μας ισοφάρισαν 2-2. Έχω καλή σχέση με τον Τόμας και γελάμε ότι ένας από τους δύο θα γίνει πρωταθλητής. Ελπίζω να είμαι εγώ, γιατί έχει περισσότερους τίτλους».

-Στην ΑΕΚ παίζεις σαν τυπικός αμυντικός χαφ ή προσπαθείς να παίξεις και μπροστά; Φέτος έχεις ένα γκολ και τέσσερις ασίστ.
«Η ισορροπία θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Από τη στιγμή που ο Ματίας Αλμέιδα ήρθε στην ομάδα, έχει αλλάξει εντελώς τη θέση μου. Παίζω μόνο ως εξάρι για δύο χρόνια. Κάποιες φορές αγωνίζομαι και ως σέντερ μπακ, αν και συνήθιζα να είμαι πιο επιθετικός παίκτης. Μαθαίνω τη θέση “6” και βλέπω τις δυνατότητές μου σε αυτό το κομμάτι του γηπέδου. Είναι πιθανό να παίζω εκεί έως το τέλος της καριέρας μου. Νιώθω καλύτερα εκεί και νομίζω ότι έχω κάνει μεγάλη πρόοδο».

-Πώς νιώθεις στην Ελλάδα; Θα ήθελες να μείνεις περισσότερο στη χώρα;
«Έχω παίξει πάνω από 150 παιχνίδια με την ΑΕΚ. Νιώθω καλά εδώ. Θα δούμε τι θα φέρει το μέλλον. Πάντα ονειρευόμουν να παίξω σε ένα ακόμα καλύτερο πρωτάθλημα, αλλά αυτή τη στιγμή είμαι συγκεντρωμένος στη μαχη για το πρωτάθλημα. Το κλαμπ εξελίσσεται πολύ καλά. Δεν έρχονται πλέον τυχαίοι παίκτες, όπως γινόταν παλαιότερα. Ζω καλά στην Ελλάδα. Οι συνθήκες προπόνησης είναι άνετες. Επικρατεί μεγάλη ζέστη το καλοκαίρι, αλλά είναι ευχάριστα μέχρι τον Ιούνιο. Μπορείς να εστιάσεις στην οικογένεια και το ποδόσφαιρο. Δεν σκέφτομαι να φύγω, εκτός αν δεχτώ μια πρόταση που δεν μπορώ να αρνηθώ».

-Ο πρώτος σου γιος γεννήθηκε τον Φεβρουάριο. Έχει αλλάξει πολύ η ζωή σου από τότε;
«Σίγουρα, ναι, αλλά είναι ένα πολύ θετικό και πολύ ευχάριστο αίσθημα. Άλλαξα λίγο το στυλ της ζωής μου. Τώρα πρέπει να φροντίσω την οικογένειά μου. Βλέπω μόνο πλεονεκτήματα και ελπίζω να είμαι γερός. Τότε όλα θα πάνε καλά».

-Όταν βλέπεις το γιο σου επιστρέφοντας στο σπίτι, νιώθεις ότι έχεις μεγαλύτερο κίνητρο να αγωνιστείς και να προπονηθείς;
«Φυσικά. Κάποιες φορές νιώθω πιο κουρασμένος, αλλά κάνω τα πάντα για να μην το προσέξει. Νιώθω πιο κινητοποιημένος και θα ήθελα να γίνω ακόμα καλύτερος. Ο γιος μας μεγαλώνει ωραία και έχουμε μεγάλη χαρά. Θα κάνει ότι θέλει στη ζωή του, αλλά αν θελήσει να γίνει ποδοσφαιριστής, ο μπαμπάς του σίγουρα θα τον βοηθήσει και θα είναι πολύ περήφανος».

-Ήσουν στην αποστολή για τα ματς της Πολωνίας στα playoffs, αλλά δεν έπαιξες τον Μάρτιο. Είναι το τέλος της σεζόν το καλύτερο σημείο για να δείξεις τη φόρμα σου και να αποδείξεις στον Πρόμπιερτζ ότι αξίζεις να πας στη Γερμανία;
«Είμαι σίγουρος. Ξέρω ότι ο προπονητής θα δώσει σε όλους μια ευκαιρία. Δεν την πήρα στα playoffs, αλλά ξέρω ότι όταν ο προπονητής δει την καλή μου κατάσταση, θα την προσέξει και θα την εκτιμήσει. Ήρθα στο προπονητικό καμπ μετά από τραυματισμό και μόλις είχα επιστρέψει στη δράση. Είχα ακόμα κάποια προβληματάκια. Τώρα είμαι σε καλή κατάσταση και θέλω να αποδείξω ότι αξίζω να πάω στο Euro 2024».

-Πολλοί διεθνείς εκθειάζουν το κλίμα στην εθνική Πολωνίας. Νιώθεις ότι έχει αλλάξει προς το καλύτερο;
«Ναι. Ακόμα κι αν κάποιος δεν παίξει σε ένα ματς, ο προπονητής κάνει τους πάντες να νιώθουν σημαντικοί. Ήμουν στην προετοιμασία, δεν αγωνίστηκα, αλλά δεν ένιωσα άσχημα. Ο προπονητής είναι σε θέση να μιλήσει σε όλους τους παίκτες και να τους πει ειλικρινά τι έχει στο μυαλό του. Ο παίκτης το βλέπει αυτό και το εκτιμά. Ήδη από την πρώτη προπόνηση, ήταν εμφανής η θετική ενέργεια. Ο προπονητής δεν κάνει κόλπα, είναι απλά αυθεντικός και ειλικρινής. Αυτό μάλλον είναι που μετράει περισσότερο στη ζωή. Οι έμπειροι παίκτες έρχονται στην ομάδα και πρέπει να μπορείς να τους μιλήσεις. Τώρα είναι όλα όπως πρέπει».

-Όταν ήταν προπονητής ο Φερνάντο Σάντος, έλειψαν περισσότερο αυτές οι σχέσεις στα αποδυτήρια; Συχνά η ατμόσφαιρα σε μια ομάδα είναι πιο σημαντική από τα αγωνιστικά.
«Ακριβώς. Ο προπονητής έρχεται και έχει μια εβδομάδα να προετοιμάσει την ομάδα για το παιχνίδι. Δεν είναι εύκολο, γιατί όλοι φτάνουν κουρασμένοι από τα παιχνίδια πρωταθλήματος και συνήθως κάνουν 2-3 προπονήσεις. Πρέπει να επικοινωνήσεις τα πάντα στην ομάδα γρήγορα. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η επικοινωνία με τους παίκτες. Ο Πρόμπιερτζ γνωρίζει ακριβώς πώς να μιλήσει στην ομάδα. Το βλέπεις, γιατί αν δεν ήταν καλά τα πράγματα, πιθανότατα δεν θα πηγαίναμε στο Euro. Πριν, υπήρχε μεγάλη κουβέντα ότι δεν θα πηγαίναμε στη Γερμανία. Νικήσαμε την Ουαλία, πήραμε την πρόκριση και δείξαμε χαρακτήρα. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει».

-Στη φάση των ομίλων θα αντιμετωπίσετε τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία. Νομίζω πως θα ήταν δύσκολο να βρείτε πιο δύσκολους αντιπάλους. Με τέτοιο συνδυασμό κινήτρου και θέλησης να παλέψετε, τι δεν θα πρέπει να σας λείπει;
«Δεν μπορείς να προβλέψεις τίποτα στο ποδόσφαιρο. Με το επίπεδο να είναι τέτοιο, ο καθένας μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε. Είναι μόνο ένα ματς εξάλλου. Ένα καλό αποτέλεσμα στη Γερμανία δεν είναι άπιαστο. Νομίζω ότι έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε την έκπληξη. Αν όλο το έθνος πιστεύει σε μας, νιώθουμε τη στήριξη και γίνουμε ομάδα όπως πριν, κάτι καλό μπορεί να συμβεί. Θέλουμε να δείξουμε την πολύ καλή πλευρά μας. Πρέπει να δείξουμε μαχητικότητα και χαρακτήρα, προκειμένου κάθε οπαδός να δει ότι οι Πολωνοί ποδοσφαιριστές δίνουν και την καρδιά τους για την ομάδα».

To άρθρο Σιμάνσκι: Η ΑΕΚ είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, δεν σκέφτομαι να φύγω δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button