Υγεία

Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για αδυνάτισμα – Για ποιες άλλες παθήσεις δοκιμάζονται αυτά τα φάρμακα

Ο οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ έδωσε πράσινο φως στο πρώτο φάρμακο για το αδυνάτισμα που ταυτοχρόνως μπορεί να προλαμβάνει έμφραγμα και εγκεφαλικό. Το φάρμακο είναι η σεμαγλουτίδη η οποία χορηγείται, σε διαφορετική δοσολογία και για τη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη.

Για τον διαβήτη η σεμαγλουτίδη πωλείται με την εμπορική ονομασία Ozempic. Για αδυνάτισμα το φάρμακο πωλείται ως Wegovy. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων ενέκρινε το Wegovy για την πρόληψη των απειλητικών καρδιαγγειακών επεισοδίων στους καρδιοπαθείς ενήλικες με περιττά κιλά.

«Οι πάσχοντες από καρδιαγγειακή νόσο που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και καρδιαγγειακού θανάτου», δήλωσε ο Dr. John Sharretts, διευθυντής του Τομέος Διαβήτη, Διαταραχών Λιπιδίων & Παχυσαρκίας (DDLDO) της FDA.

Σε ποιους άλλους τομείς μπορεί να βοηθήσουν τα φάρμα αυτά

Τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα φαίνεται πως παρέχουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία, σύμφωνα με όλο και περισσότερες μελέτες.

Την περασμένη Παρασκευή, ο οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα από αυτά, τη σεμαγλουτίδη, για την πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς. Ωστόσο δεν είναι η μόνη που μελετάται για αρκετές ακόμα παθήσεις, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Να μερικές ακόμα:

Εθισμός στο αλκοόλ

Στο Ψυχιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Rigshospitalet του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης διεξάγεται μελέτη με τη σεμαγλουτίδη για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ σε παχύσαρκους πάσχοντες από αλκοολισμό. Στη σχετική μελέτη έχουν ενταχθεί 108 ασθενείς.

Νόσος Αλτσχάιμερ

Έχει αρχίσει μελέτη της σεμαγλουτίδης σε ασθενείς με αρχικού σταδίου νόσο Αλτσχάιμερ. Στην μελέτη θα εισαχθούν συνολικώς 1.840 ασθενείς. Τα πρώτα αποτελέσματα μπορεί να ανακοινωθούν το 2025.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Η σεμαγλουτίδη εγκρίθηκε ήδη, όπως προαναφέρθηκε, για την πρόληψη εμφραγμάτων και εγκεφαλικών σε υπέρβαρους και παχύσαρκους καρδιοπαθείς ασθενείς χωρίς διαβήτη.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, το φάρμακο μελετήθηκε σε 17.604 ασθενείς. Όπως διαπιστώθηκε, μειώνει κατά 20% τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων. Μειώνει επίσης κατά 28% τον κίνδυνο μη-θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Ένα άλλο από τα φάρμακα για διαβήτη και αδυνάτισμα, η τιρζεπατίδη, μελετάται σε παχύσαρκους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Συνολικώς θα μελετηθούν περίπου 700 ασθενείς.

Επιπλέον, στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ η σεμαγλουτίδη αποτελεί αντικείμενο μελέτης σε 140 ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Δοκιμάζεται σε συνδυασμό με την αφαίρεση του θρόμβου που προκαλεί το εγκεφαλικό.

Χρόνια νεφρική νόσος

Τα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα μελετώνται και για την αποτροπή της εξέλιξης και τη μείωση των θανάτων από χρόνια νεφρική νόσο.

Νέα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η σεμαγλουτίδη μειώνει κατά 24% τον κίνδυνο σοβαρών νεφρικών επεισοδίων στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Η χρόνια νεφρική νόσος είναι συνηθισμένη επιπλοκή του διαβήτη. Υπολογίζεται ότι την εκδηλώνει το 40% των πασχόντων.

Αντίστοιχα, η τιρζεπατίδη μελετάται σε 140 παχύσαρκους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.

Λίπος στο συκώτι

Και τα δύο προαναφερθέντα φάρμακα μελετώνται για την μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, όπως λέγεται επιστημονικά το «λίπος στο συκώτι».

Η τιρζεπατίδη δοκιμάστηκε σε διάφορες δόσεις σε μελέτη με σχεδόν 190 πάσχοντες από προχωρημένη νόσο. Σε όλες τις δόσεις βοήθησε έως και το 74% όσων την έλαβαν να επιτύχουν απουσία της νόσου.

Η σεμαγλουτίδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο κλινικής δομικής στην οποία συμμετέχουν σχεδόν 1.200 ασθενείς με μη-αλκοολική στεατοηπατίτιδα.

Νευρολογικές διαταραχές

Επιστήμονες από το Κέντρο Κεφαλαλγιών του Νοσοκομείου Rigshospitalet, στην Κοπεγχάγη, μελετούν την σεμαγλουτίδη μαζί με μία δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων ως θεραπεία για την πρωτοεμφανιζόμενη ιδιοπαθή ενδοκρανιακή υπέρταση. Πρόκειται για μία πάθηση που σχετίζεται με την παχυσαρκία. Χαρακτηρίζεται από αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του κρανίου. Στη σχετική μελέτη θα ενταχθούν συνολικώς 50 ασθενείς.

Υπνική άπνοια

Η τιρζεπατίδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο των κλινικών μελετών για παχύσαρκους ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια. Άλλοι εξ αυτών κάνουν θεραπεία με ειδική συσκευή αναπνοής και άλλοι όχι. Στη μελέτη αναμένεται να ενταχθούν συνολικά 469 ασθενείς.

To άρθρο Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για αδυνάτισμα – Για ποιες άλλες παθήσεις δοκιμάζονται αυτά τα φάρμακα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button