Οικονομία

Αυγενάκης: Εξετάζεται να συμπεριληφθούν στις συνδεδεμένες ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη

«Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζει την συμπερίληψη του ηλιάνθου και της ελαιοκράμβης στις καλλιέργειες που λαμβάνουν συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη», τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης.

Η πρόταση για χορήγηση  των συνδεδεμένων ενισχύσεων γίνεται μέσα στο πλαίσιο των στόχων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής  της ΕΕ και του θεσμικού πλαισίου που την ορίζει.

Σημειώνεται ότι το Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) ΚΑΠ 2023-2027 της χώρας μας δεν υπάρχει πρόβλεψη συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους ελαιούχους σπόρους και, κατ’ επέκταση, του ηλίανθου και της ελαιοκράμβης.

Όσον αφορά στο νομικό πλαίσιο κατανομής και αγοράς βιοντίζελ, αρμόδιο είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τo οποίο εκδίδει την Πρόσκληση για τον καθορισμό των ποσοτήτων κατανομής στους δικαιούχους.

Εν τω μεταξύ η Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΑΤ έχει επισημάνει ότι τα εγχωρίως καλλιεργούμενα ελαιούχα φυτά (ηλίανθος και ελαιοκράμβη) θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν ως χαμηλού κινδύνου ILUC, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2019/807 της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, θα εξαιρούνταν από την υποχρέωση μείωσης της συμβολής τους (στο 0%) στην επίτευξη του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις μεταφορές (και, επίσης, για τον υπολογισμό του εθνικού συνολικού μεριδίου ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές) το έτος 2030, σύμφωνα με την οδηγία REDIII.

Στο άρθρο 33 της οδηγίας REDIIΙ αναφέρεται ότι η Επιτροπή, το έτος 2027, θα υποβάλλει νομοθετική πρόταση σχετικά με το κανονιστικό πλαίσιο για την προώθηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τη μετά το 2030 περίοδο. Επομένως, μπορεί μέχρι τότε να λειτουργεί απρόσκοπτα η κατανομή βιοντίζελ και, σε περίπτωση δυσμενέστερων εξελίξεων, υπάρχει το απαραίτητο χρονικό διάστημα μέχρι το 2030 για την οποιαδήποτε σταδιακή εξέλιξη του τομέα των ενεργειακών καλλιεργειών

To άρθρο Αυγενάκης: Εξετάζεται να συμπεριληφθούν στις συνδεδεμένες ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button