Τι απέγιναν οι «Νι» και «Ξι»

Το νέο στέλεχος «Όμικρον» είναι η 13η μετάλλαξη του κορονοϊού που κατεγράφη από τον Παγκοσμίο Οργανισμό Υγείας. Το «’Ομικρον» ωστόσο, είναι το 15ο γράμμα του Ελληνικού αλφάβητου. Γιατί προσπέρασαν δύο γράμματα στην ονοματοδοσία;
Η μετάλλαξη που εμφανίστηκε στην Μποτσουάνα ήταν η 13η. Άρα ήταν η σειρά του «Νι». Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε αποφασίσει να δίνει γράμματα του ελληνικού αλφάβητου στις μεταλλάξεις του κορονοϊού ώστε να μην «στοχοποιούνται» οι περιοχές στις οποίες εμφανίζονται και οι λαοί τους, είχε επισημανθεί πως το ελληνικό αλφάβητο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο στην προφορά του και επομένως δημιουργεί συγχύσεις.
Γιατί προσπεράσαμε δύο γράμματα
Στη λίστα του ΠΟΥ το «Νι» αναφέρεται ως «Νu». Οι αξιωματούχοι αποφάσισαν να το προσπεράσουν, καθώς έκριναν πως ευκόλως μπορεί να μπερδευτεί με το new (νιου) -στην προφορά. Το επόμενο γράμμα ήταν το «Ξι» (Xi). O ΠΟΥ διέγραψε και αυτήν την επιλογή, αφενός γιατί υπήρχε πάλι πρόβλημα με την προφορά, αφετέρου γιατί είναι το επίθετο του ηγέτη της Κίνας, Xi Jinping. Και κάπως έτσι, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έφτασαν στο «Όμικρον», που αναφέρεται ολογράφως.
Διαβάστε ακόμη: Όμικρον: Συναγερμό σήμανε ο ΠΟΥ – «Ο παγκόσμιος κίνδυνος είναι πολύ υψηλός»
Όλα τα παραπάνω τα εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Tarik Jasarevic σε σχετικό ερώτημα των New York Times. Επισήμανε και ότι η πολιτική του οργανισμού απαιτεί «την αποφυγή πρόκλησης προσβολής στην όποια πολιτιστική, κοινωνική, εθνική, περιφερειακή, επαγγελματική και εθνοτική ομάδα».
Πώς προκύπτουν οι μεταλλάξεις
Ο βιοχημικός και μοριακός βιολόγος, Γιώργος Νασιούλας είχε εξηγήσει στο Magazine του News 24/7 πώς προκύπτουν οι μεταλλάξεις. Περιληπτικά, είχε διευκρινίσει ότι «ο ιός κάνει ένα πράγμα νυχθημερόν: πολλαπλασιάζεται. Όπως το κάνει αυτό, προκύπτουν σφάλματα. Από ένα σωματίδιο δημιουργούνται 10 νέα που δεν είναι ίδια μεταξύ τους. Είναι διαφορετικά και αυτό οφείλεται στη νέα αλληλουχία του DNA. Αυτό κάνει ο ιός. Δεν έχει στρατηγική, λογική ή τακτική. Ο ιός απλά πολλαπλασιάζεται. Επίσης, αντέχει τα λάθη -που σημαίνουν ότι δημιουργεί νέες πρωτεΐνες και νέες ιδιότητες. Η μετάλλαξη ”Δέλτα” προέκυψε από σφάλμα στη διαδικασία πολλαπλασιασμού του ιού, που έδωσε το πλεονέκτημα της μετάδοσης σε χρόνο μηδέν».