Οικονομία

Δημόσιο: Τι απαντά ο ΕΦΚΑ στις αιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για επιστροφή της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ΤΠΔΥ

Με αφορμή την υποβολή αιτήσεων προς τις Τοπικές Διευθύνσεις του e-ΕΦΚΑ από μεγάλο πλήθος ενδιαφερομένων υπαλλήλων του Δημοσίου και Δημοσίων Φορέων, για την επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθείσας της ειδικής εισφοράς εξηγεί πως με τις σχετικές του 2011 καθιερώθηκε ειδική εισφορά των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.), πέραν των προβλεπόμενων, υπέρ του Ταμείου αυτού.

Η ειδική εισφορά υπολογιζόταν σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων, όλων των μισθοδοτούμενων υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., καθώς και των υπαλλήλων όλων ανεξαιρέτως των δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών και των Ν.Π.Ι.Δ.

Με τις διατάξεις του 2022 καταργήθηκε, από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού και συγκεκριμένα από 25-11-2022, η ως παραπάνω ειδική εισφορά. 

Η καταργηθείσα εισφορά αποδιδόταν στο πρώην Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.), για τους ασφαλισμένους του Ταμείου αυτού και στον πρ. ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), για όσους δεν είναι ασφαλισμένοι στο πρ. Τ.Π.Δ.Υ.

Για το προσωπικό που είναι ασφαλισμένο στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, η εισφορά υπολογιζόταν υπέρ των εν λόγω Ταμείων.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι ορθώς και νομίμως διενεργείτο ο συνυπολογισμός και η απόδοση της ειδικής εισφοράς υπέρ Τ.Π.Δ.Υ. για τους ασφαλισμένους του Ταμείου αυτού, για το χρονικό διάστημα από 1/1/2011, (ημερομηνία έναρξης καταβολής της ειδικής εισφοράς), μέχρι 25/11/2022, (ημερομηνία έναρξης του ν.4997/2022 και κατάργησης της ειδικής εισφοράς).

Μέχρι τον χρόνο έκδοσης του σχετικού εγγράφου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και συνεπεία του συστήματος καταβολής των μηνιαίων αποδοχών των μισθοδοτουμένων υπαλλήλων του Δημοσίου και των Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών (προκαταβολικώς), έχει συνυπολογισθεί και αποδοθεί ειδική εισφορά για χρονικό διάστημα και μισθολογικές περιόδους πέραν της 25/11/2022.

Η ειδική εισφορά που συνυπολογίσθηκε και αποδόθηκε για διαστήματα πέραν της 25/11/2022, θεωρείται ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιστραφεί στους δικαιούχους μέσω των εκκαθαριστών αποδοχών των οικείων Υπηρεσιών.

Για τη συνολική διαχείριση του θέματος που αφορά στην καταργηθείσα ειδική εισφορά, επίκειται προσεχώς η έκδοση σχετικής εγκυκλίου οδηγιών από την Γενική Δ/νση Εισφορών του e-ΕΦΚΑ.

To άρθρο Δημόσιο: Τι απαντά ο ΕΦΚΑ στις αιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για επιστροφή της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του ΤΠΔΥ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button