Περιβάλλον

Ιταμος 2000 ετών στη Σιθωνία – Τουρίστες κόβουν τα φύλλα του για φάρμακο

Το όρος Δραγουντέλι της Σιθωνίας φιλοξενεί τον αρχαιότερο ίταμο της χώρας

Πήρε το όνομά του από έναν αιωνόβιο ίταμο που στέκει πεισματικά αγέρωχος εδώ και 2000 χρόνια, απτόητος ακόμη και από έναν κεραυνό που τον «χτύπησε»!

Το όρος Ιταμος – ή Δραγουντέλης – στη Σιθωνία Χαλκιδικής είναι ένας δασικός παράδεισος, ανεξερεύνητος ακόμη στους πολλούς και δεσπόζει πάνω από τον οικισμό Παρθενώνα.

Ο αιωνόβιος ίταμος

Λίγα μέτρα μακριά από τον δασικό δρόμο, σε μια περιοχή με διάσπαρτους ογκόλιθους, στέκει περήφανος ακόμη, ο γηραιός ίταμος. Περιφραγμένος και με σήμανση, αποτελεί Διατηρητέο μνημείο της φύσης προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες.

itamos

 «Η ονομασία του είδους είναι  Taxus baccata και όλα τα μέρη του είναι δηλητηριώδη εκτός από τους καρπούς που είναι κόκκινοι. Μάλιστα, ο λόγος που δεν είναι δηλητηριώδη είναι για να τα τρώνε τα πουλιά και να μεταφέρονται έτσι οι σπόροι του σε άλλα μέρη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  ο προϊστάμενος  της Διεύθυνσης Δασών Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής Δρ. Παύλος Μπεκιάρογλου.

«Επειδή είναι αιωνόβιο», συνεχίζει, «δεν θα πει ότι αντέχει και πάρα πολλά, είναι πολύ ευαίσθητο δέντρο». Το χαρακτηριστικό του είναι ότι αντιδρά πολύ αργά σε κάθε ενόχληση που νοιώθει, δηλαδή, όπως τονίζει ο κ.Μπεκιάρογλου, εάν νοιώθει τώρα πρόβλημα λόγω θερμικής πλήξης, λόγω δηλαδή της υψηλής θερμοκρασίας, αυτό θα το δείξει μετά από 5-6 χρόνια, όχι τώρα, χαρακτηριστικό που το έχουν τα αιωνόβια αλλά ειδικά ο ίταμος το έχει σε μεγάλο εύρος.

Το δέντρο, εκτιμά ο ίδιος, βρίσκεται ηλικιακά στα τελειώματά του ενώ έχει δεχτεί και έναν κεραυνό που έκαψε την κορυφή του.

Επιπλέον , δέχεται και βανδαλισμό από διάφορους τουρίστες οι οποίοι παίρνουν κομμάτια του γιατί θεωρείται ότι σε μικρές ποσότητες, το δηλητήριό του είναι φάρμακο για κάποιες ασθένειες με αποτέλεσμα να κόβουν τα φύλλα και τα κλαδιά του.

Πηγή: skai.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button