Περιβάλλον

Τεράστιες εκπομπές μεθανίου από το Τουρκμενιστάν


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023, 13:30

Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα, οι διαρροές μεθανίου από τα δύο κύρια πεδία ορυκτών καυσίμων του Τουρκμενιστάν προκάλεσαν μεγαλύτερη υπερθέρμανση του πλανήτη το 2022 από όλες τις εκπομπές άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι εκπομπές μεθανίου έχουν αυξηθεί ανησυχητικά από το 2007 και αυτή η επιτάχυνση μπορεί να είναι η μεγαλύτερη τρέχουσα απειλή για την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop28 που φιλοξενήθηκε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Δεκέμβριο ήταν μια ευκαιρία να προωθηθούν οι δράσεις για τη μείωση του μεθανίου στο Τουρκμενιστάν.

Το Τουρκμενιστάν είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας και σχεδιάζει να διπλασιάσει τις εξαγωγές του στη χώρα. Μέχρι το 2018, οι πολίτες στο Τουρκμενιστάν είχαν δωρεάν φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Το ζήτημα είναι ότι η χώρα όπως και οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, είναι επίσης εξαιρετικά ευάλωτη στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με την πιθανότητα σοβαρής ξηρασίας που προβλέπεται να αυξηθεί κατά τον 21ο αιώνα.

Πηγή: ertnews, abcnews.al


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023, 13:30

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button