Επιστήμη

ΗΠΑ: Η ξηρασία στο Τέξας αποκάλυψε ίχνη δεινοσαύρων ηλικίας 113 εκατομμυρίων ετών

Η παρατεταμένη ξηρασία στο Τέξας των ΗΠΑ αποκάλυψε περίπου 70 ίχνη δεινοσαύρων, σύμφωνα με την πρόσφατη ανάρτηση στο Facebook του Dinosaur Valley State Park, όπου βρέθηκαν τα ίχνη. Αυτά τα αρχαία αποτυπώματα, που κρύβονται κάτω από στρώματα νερού και λάσπης στον ποταμό Παλούξι, εκτιμάται ότι χρονολογούνται πριν από περίπου 110 εκατομμύρια χρόνια.

«Δεν έχω ξαναδεί τόσα πολλά ίχνη δεινοσαύρου. Είναι συναρπαστικό να βλέπεις κάτι που κανείς άλλος δεν έχει δει- είναι σχεδόν σαν κυνήγι θησαυρού, κατά κάποιον τρόπο», δήλωσε στο CNN ο Πολ Μπέικερ, υπεύθυνος λιανικής πώλησης στο Dinosaur Valley State Park.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα περισσότερα ίχνη ανήκουν σε έναν Ακροκανθόσαυρο (Acrocanthosaurus), έναν δεινόσαυρο που έφτανε τα 5 μέτρα σε ύψος και ζύγιζε σχεδόν επτά τόνους. Δίπλα σε αυτά, η ομάδα ανακάλυψε ίχνη που μοιάζουν με εκείνα ενός Σαυροποσειδώνα (Sauropodseiden), ενός γίγαντα που έφτανε τα 18 μέτρα σε ύψος και ζύγιζε 44 τόνους.

Αν και η συνεχιζόμενη ξηρασία αποκάλυψε αυτά τα προϊστορικά λείψανα, ο Μπέικερ προειδοποίησε ότι αυτό το σπάνιο θέαμα δεν θα διαρκέσει για πάντα.

«Μόλις βρέξει τα περισσότερα από τα ίχνη θα καλυφθούν ξανά», εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πάρκο, που βρίσκεται μιάμιση ώρα νότια του Ντάλας, στεγάζει πολυάριθμα ίχνη δεινοσαύρων που έζησαν στην περιοχή πριν από περίπου 113 εκατομμύρια χρόνια.

Στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκαν τα ίχνη δεινοσαύρων, οι θερμοκρασίες έχουν αγγίξει κατά περιόδους τους 53 βαθμούς Κελσίου, επιδεινώνοντας τις ήδη ξηρές συνθήκες.

Η ανακάλυψη αυτών των ιχνών εν μέσω δύσκολων κλιματικών συνθηκών χρησιμεύει ως μια οδυνηρή υπενθύμιση της πολύπλοκης σχέσης μεταξύ των θαυμάτων της φύσης και των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Πηγή: ertnews, Interesting Engineering

Φωτογραφία: (Paul Baker/ Dinosaur Valley State Park)

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button