Uncategorized

Τα μηνύματα των κομμάτων για την επέτειο του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα


Ανακοινώσεις εξέδωσαν τα πολιτικά κόμματα για την επέτειο του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟKA.


Διαβάστε ακόμη: Απάντηση ΠτΔ σε Τατάρ: Δεν ξέρω, αν μιλούσε για την ΤΜΤ, τότε θα είχε δίκαιο


Αυτούσιες οι ανακοινώσεις των κομμάτων: 


Δημοκρατικός Συναγερμός


Την 1η του Απρίλη οι νέοι και οι νέες της σκλαβωμένης Κύπρου ξεσηκώθηκαν, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση του τόπου μας.


Κυριάκος Μάτσης, Μάρκος Δράκος, Φώτης Πίττας, Αντρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Μιχαλάκης Καραολής, Ιάκωβος Πατάτσος, και τόσοι άλλοι που οι φυλακές δεν τους χώρεσαν, τα βασανιστήρια δεν τους πόνεσαν, οι κατακτητές δεν κατάφεραν να λυγίσουν την ψυχή τους.


Σήμερα καλούμαστε να σταθούμε το ύψος της ευθύνης που μας κληροδότησαν.


Να περπατήσουμε στα βήματά τους, στο δρόμο που άνοιξαν, και να κάνουμε το δικό μας χρέος για την ελευθερία της πατρίδας μας.


Δημοκρατικό Κόμμα


Η ανανέωση της ιστορικής μνήμης της έναρξης του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59,  της  1ης Απριλίου είναι απαραίτητη για να μας υπενθυμίζει ότι οι μάχες και οι θυσίες των ακατάβλητων ηρώων και αγωνιστών της ΕΟΚΑ, μας έχουν κληροδοτήσει ό,τι πιο ισχυρό έχουμε σήμερα,  την ασπίδα θωράκισης του ελληνισμού της Κύπρου: την Κυπριακή Δημοκρατία.


Αυτή την Κυπριακή Δημοκρατία είναι που οφείλουμε να προστατεύσουμε, έναντι των ανίερων μεθοδεύσεων της Τουρκίας η οποία επιχειρεί τη διάλυση της.


Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή στη οποία βρίσκεται το κυπριακό, ενόψει της Πενταμερούς Διάσκεψης και με την Τουρκία να προωθεί απροκάλυπτα τη διχοτόμηση και τη λύση δυο κρατών, ας αντλήσουμε δύναμη από τη δύναμη των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και ας αντλήσουμε τα διδάγματα που μας κληροδότησαν: διεκδικητικότητα, αντίσταση, αγωνιστικότητα και αγνό πατριωτισμό.


Το οφείλουμε στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που απέδειξαν ότι ουδεμία επιβουλή, ουδεμία καταπίεση μπορεί να αντέξει και να σταθεί εμπόδιο, στους γνήσιους και καθαρούς αγώνες για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την εθνική αξιοπρέπεια. Που απέδειξαν ότι ακόμη και οι σκληρότερες δοκιμασίες δεν λύγισαν το εθνικό τους ανάστημα.


Σήμερα έχουμε στα δικά μας χέρια αυτή τη σκυτάλη και τιμούμε έμπρακτα τις θυσίες τους, συνεχίζοντας τον αγώνα για απελευθέρωση και διασφαλίζοντας την προάσπιση και τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις μελλοντικές γενιές του κυπριακού ελληνισμού.


ΕΔΕΚ


Φάρος και οδοδείκτης είναι και θα είναι πάντα οι αγώνες και  οι θυσίες των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα 55-59, όπως και όλων των ηρώων μας, για όλους εμάς. Τους τιμούμε, συνεχίζοντας τον αγώνα για απελευθέρωση της Κύπρου μας και για τη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Μας ζητούν οι Τούρκοι και οι σύμμαχοι τους, να αποδεχθούμε τις πραγματικότητες. Κι εμείς τους απαντούμε. Ναι, αποδεχόμαστε τις πραγματικότητες και ζητούμε να συζητηθούν κατά προτεραιότητα: οι πραγματικότητες είναι ότι το 1974 έγινε εισβολή, έκτοτε υπάρχει κατοχή , πρόσφυγες και εποικισμός. Αυτές είναι οι πραγματικότητες και αυτές πρέπει να προταχθούν σε μια Διεθνή Διάσκεψη, όπως προνοούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.


Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών


Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τιμά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, καθώς ο κυπριακός λαός ξεσηκώθηκε ενάντια σε  μια υπερδύναμη και διεκδίκησε την Ελευθερία – Αυτοδιάθεση αψηφώντας τα γεωπολιτικά δεδομένα.


Παρόλα αυτά όμως, τα χρόνια που ακολούθησαν μετά το τέλος του απελευθερωτικού αγώνα, οι λάθος χειρισμοί, οι διχόνοιες και οι αντιζηλίες, σε συνδυασμό με τις ξένες παρεμβάσεις, οδήγησαν στην τραγωδία του 1974. Οι διαπραγματεύσεις, που ακολούθησαν για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, κατέληξαν σε αποτυχία έναντι της τουρκικής βουλιμίας. Δυστυχώς, το όραμα του αγώνα του Κυπριακού λαού 1955-59, δεν υλοποιήθηκε.


Ο αγώνας του κυπριακού λαού 55-59 για την αποτίναξη του Αγγλικού αποικιοκρατικού ζυγού απέδωσε  την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας  και αυτό πρέπει να αποτελεί φωτεινό φάρο για τον αγώνα της διασφάλισης των δίκαιων του λαού μας  και της Πατρίδας μας ενάντια  στις προκλητικές απαιτήσεις του Τούρκου κατακτητή.


Η Ελευθερία στηρίζεται στο όραμα και στις αξίες και αυτό αποτελεί την πρώτιστη κατευθυντήρια γραμμή για την επίλυση του Κυπριακού.


Εμείς ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών σεβόμαστε το όραμα και τις αξίες των προγόνων μας και θα αγωνιστούμε για τη διασφάλιση τα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ασφάλειας του κυπριακού λαού.


Απαιτούμε μια λύση μακριά από τις προκλητικές απαιτήσεις των Τούρκων, οι οποίες περιορίζουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου και του κυπριακού λαού.


Ευελπιστούμε ότι και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  θα ακολουθήσει  το παράδειγμα των προγόνων μας, αντιδρώντας δυναμικά στην προκλητική στάση των Τούρκων κατά τις διαπραγματεύσεις  στοχεύοντας σε μια βιώσιμη και δίκαιη λύση.


Συμμαχία Πολιτών


Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού, αποτελεί διαχρονικό σύμβολο του άσβεστου πόθου του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία.


Η θυσία των ηρώων της ΕΟΚΑ είναι τρανό παράδειγμα του μεγαλείου ψυχής των Ελλήνων της Κύπρου. Είναι ακόμα μια απτή απόδειξη ότι ο Έλληνας δεν γονατίζει και δεν λυγίζει ποτέ. Αγωνίζεται μέχρι τέλους για την ελευθερία του, για τις αρχές και τις αξίες αυτού του τόπου.


Δυστυχώς, λίγα μόλις χρόνια μετά τη θυσία των παλληκαριών μας, οι πολιτικές της ηττοπάθειας και των υποχωρήσεων θέλουν να πείσουν αυτό το λαό να βολευτεί με λιγότερη ελευθερία, λιγότερη δημοκρατία, λιγότερη αξιοπρέπεια.


Οι Βρετανοί μέχρι και σήμερα επιλέγουν να βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, αφού συμπορεύονται με την Τουρκία σ’ ότι αφορά στη λύση του Κυπριακού. Για αυτό και ως Κίνημα επανειλημμένα προειδοποιούσαμε και προειδοποιούμε ότι ο δρόμος προς Γενεύη όπου θα πραγματοποιηθεί η επικείμενη πενταμερής Διάσκεψη είναι στρωμένος από βρετανικές παγίδες.


Υποδεικνύουμε ακόμα μια φορά ότι ήρθε η ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει πίεση στη Βρετανία, με μοχλό τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, οι οποίες αντίκεινται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και στο δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία.


Κίνημα Αλληλεγγύη


H Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Δρ. Ελένη Θεοχάρους, δήλωσε σήμερα: «Η παλλαϊκή εξέγερση του κυπριακού ελληνισμού του 1955 έγινε με στόχο την απελευθέρωση από τον αγγλικό ζυγό, την αυτοδιάθεση και την μητέρα Ελλάδα.


Δυστυχώς, ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί, αλλά η ιδεολογική παρακαταθήκη της γενιάς που έδωσε εκείνη την μεγάλη μάχη μπορεί να αποτελεί τον φάρο που θα καταυγάζει την πορεία μας, αν θέλουμε να διασωθούμε σε αυτό τον τόπο».


Κι αυτό το ιδεολογικό κεφάλαιο οφείλουμε, συνέχισε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, να το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας, για να διασώσουμε τον ελληνισμό στη γη των προγόνων του. «Σε αυτή την ελληνίδα νήσο που είναι γαντζωμένος εδώ και 3000 χρόνια», όπως είπε.


ΕΛΑΜ


Μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω του κορονοϊού ο Κυπριακός Ελληνισμός τιμά σήμερα τον επικό αγώνα της ΕΟΚΑ για Αυτοδιάθεση και Ένωση. Για 4 χρόνια τα παλληκάρια του Γεώργιου Γρίβα Διγενή έδωσαν ξεχωριστές μάχες στα βουνά και στις πόλεις της Κύπρου αναγκάζοντας μία ολόκληρη Αυτοκρατορία να υποταχθεί στη θέληση και την καρδιά του Έλληνα.


Δυστυχώς όμως ο αγώνας για τη Λευτεριά και την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα δεν δικαιώθηκε ποτέ. Ωστόσο από τις θυσίες των ηρώων μας ο Κυπριακός Ελληνισμός μπορεί να έχει σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία κάποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να καταλύσουν. Για το ΕΛΑΜ όμως σήμερα αποτελεί την τελευταία ασπίδα προστασίας του Ελληνισμού στην Κύπρο.


Ζήτω ο ένδοξος Αγώνας της ΕΟΚΑ – Τιμή και Δόξα στα ένδοξα παλληκάρια της.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button