Τεχνολογία

Σε ετοιμότητα Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία λόγω του υψηλού κινδύνου πυρκαγιών

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για αύριο Πέμπτη 10 Αυγούστου με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

·  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, σε μερική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της ανωτέρω Περιφέρειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Απευθύνεται έκκληση στους συμπολίτες μας:

1.    Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως

i.        το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού,

ii.        η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης,

iii.        η χρήση υπαίθριων ψησταριών,

iv.        το κάπνισμα μελισσών,

v.        η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά.

2.    Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3.    Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Οι πολίτες πρέπει  να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς θα επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την εκδήλωσή τους.

Ακούστε τι δήλωσε στη «Ζούγκλα» για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου του Σώματος, Βασίλης Βαθρακογιάννης:

 

Επίσης, η «Ζούγκλα» απευθύνθηκε στο Κλιμάκιο των Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης Ροδόπολης που υπάγεται στην Πολιτική Προστασία και συνομίλησε με τον Δημήτρη Σκυλάκο, εθελοντή δασοπυροσβέστη, όπου του έθεσε τα εξής ερωτήματα:

Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες της ημέρες αυξημένης επικινδυνότητας, για τις περιπολίες που πραγματοποιούν, πόσα άτομα κάνουν βάρδια και πόσα οχήματα επανδρώνουν και πως γίνεται ο συντονισμός από το Πυροσβεστικό Σώμα, λαμβάνοντας τις σχετικές απαντήσεις.

Ακούστε την συνέντευξη: 

Η πρόβλεψη καιρού από το METEO για τις επόμενες ημέρες

Η επίδραση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στην ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων είναι σωρευτική και επηρεάζει την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιών. Πάρα την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών και την επικράτηση λιγότερο ξηρών ατμοσφαιρικών συνθηκών τις τελευταίες ημέρες, η ευκολία ανάφλεξης και η ταχύτητα εξάπλωσης παραμένουν λοιπόν υψηλές και πολύ υψηλές στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, όπως προκύπτει από την ανάλυση των μετρήσεων του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, κατά το τριήμερο 9 – 11 Αυγούστου 2023 αναμένεται κατά τόπους επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών λόγω της σημαντικής ενίσχυσης των βορείων ανέμων. Αναλύοντας τις γεωγραφικές ζώνες όπου περιμένουμε να συνδυαστούν οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου (άνεμοι με μέση ταχύτητα άνω των 5 μποφόρ) με την υψηλότερη ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023, οι περιοχές με τις πλέον δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την Αττική, τη Βοιωτία τη Νότια Φωκίδα, την Εύβοια, την Ανατολική Αργολίδα, την Ανατολική και Νότια Λακωνία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τη Σάμο, την Ικαρία, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, τη Θάσο, τις Σποράδες και τοπικά σε τμήματα της Ροδόπης, του Έβρου και της Χαλκιδικής.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς. Η Πυρομετεωρολογική μας Ομάδα θα παρακολουθεί τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά και πραγματικά στοιχεία και θα επανέλθει με νεότερη πυρομετεωρολογική ενημέρωση.Χάρτες επικινδυνότητας και πυρομετεωρολογικά δελτία αναρτώνται καθημερινά στο meteo.gr. Για περισσότερα γραφικά και πληροφορίες, επισκεφθείτε το https://fireweather.eu/firescope/.

 

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button