Οικονομία

ΕΕ – Αγρότες: Εκκλήσεις για μηχανισμούς ασφαλείας προκειμένου να μην απορρυθμιστεί η αγορά από την ένταξη της Ουκρανίας

Μεταβατικές περιόδους στις οποίες θα συντελεστούν οι αναγκαίες αλλαγές, καθώς και μηχανισμούς ασφαλείας για να μην απορρυθμιστεί η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ζήτησε ο αρμόδιος για ζητήματα που αφορούν τους αγρότες και την γεωργία, αξιωματούχος της Κομισιόν, Γιάνους Βοϊτσεχόβσκι, αναφερόμενος στην ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση.

Ο Επίτροπος Γεωργίας δήλωσε στο Euractiv ότι η Κομισιόν επιθυμεί την πολιτική ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά υπενθύμισε ότι η ένταξη του Κιέβου θα προκαλέσει την αγορά, δεδομένου του τεράστιου δυναμικού αγροτών και εκμεταλλεύσεων γης που διαθέτει.

Ο Πολωνός Επίτροπος, ο οποίος έχει επικριθεί επειδή εκφράζεται δημόσια υπέρ των αιτημάτων των Ευρωπαίων αγροτών, έχει προωθήσει μια δέσμη μέτρων για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και την παροχή εγγυήσεων για τους αγρότες της ΕΕ με σκοπό την επέκταση των εμπορικών πλεονεκτημάτων στην Ουκρανία, ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα στην Πολωνία.

Για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς από την μαζική εισροή ουκρανικών προϊόντων, ο Επίτροπος ζήτησε μακρές μεταβατικές περιόδους και μηχανισμούς ασφαλείας, προσθέτοντας ότι η χώρα μπορεί να ενταχθεί στην κοινή αγορά μόνο όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Προσέθεσε επίσης ότι η ΚΑΠ θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί με ένα υποχρεωτικό «ανώτατο όριο» της στήριξης των γεωργών με βάση τα εκτάρια, ώστε οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ουκρανία να μην λαμβάνουν υπερβολικά πολλά σε σύγκριση με τις μικρές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ.

«Αυτές οι εκμεταλλεύσεις θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις πληρωμές. Τα χρήματα θα πρέπει να τα παίρνουν οι αγρότες και όχι οι μεγάλες εταιρείες».

To άρθρο ΕΕ – Αγρότες: Εκκλήσεις για μηχανισμούς ασφαλείας προκειμένου να μην απορρυθμιστεί η αγορά από την ένταξη της Ουκρανίας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button