Οικονομία

Τί προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος- Για ποιες δαπάνες επιβαρύνονται οι πολίτες

Τον κλιματικό νόμο που περιλαμβάνει τις κυβερνητικές αποφάσεις για την επίτευξη των κλιματικών στόχων για το 2030 παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας σειρά μέτρων που επηρεάζουν άμεσα τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.

«Μεταξύ των μέτρων είναι η διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης με τον εκσυγχρονισμό του στόλου των ταξί και των ενοικιαζόμενων οχημάτων και παρεμβάσεις για τη μείωση των εκπομπών στα κτίρια», όπως δήλωσε ο κύριος Σκρέκας.

Ηλεκτροκίνηση

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο νόμος προβλέπει σειρά παρεμβάσεων που υποχρεώνουν τον πολίτη να βάλει το χέρι στην τσέπη:

  • από το 2023 το 1/4 των νέων εταιρικών ΙΧ οχημάτων θα πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης, με εκπομπές ρύπων έως 50 γραμμάρια Co2/χιλιόμετρο,
  • από το 2025 όλα τα νέα ταξί και το 1/3 των νέων ενοικιαζόμενων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα είναι ηλεκτροκίνητα υποχρεωτικά,
  •  από το 2030 όλα τα νέα οχήματα που θα ταξινομούνται θα πρέπει να έχουν μηδενικούς ρύπους.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 τα μέτρα για τα ταξί, τα ενοικιαζόμενα και τα εταιρικά οχήματα θα επανεξεταστούν, με σκοπό την επίσπευση και την επέκταση σε επιπλέον περιοχές, ανάλογα με την διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης.

Οικοδομές

Οι παρεμβάσεις στον τομέα της οικοδομής εκτιμάται ότι θα επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό των έργων, δηλαδή θα επιβαρύνουν τον πολίτη και τον επιχειρηματία:

  • από το 2023 απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου σε νέες οικοδομές, σε περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου,
  • από το 2025 απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης,
  • από το 2030 απαγορεύεται η χρήση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης,
  • στα ειδικά κτίρια (βιομηχανίες, αποθήκες, εμπορικά, κλπ) με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ. για τα οποία υποβάλλονται οικοδομικές άδειες από την 1η Ιανουαρίου 2023, είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά ή θερμικά ηλιακά συστήματα, σε ποσοστό αντίστοιχο τουλάχιστον στο 30% της κάλυψης. Εξαιρούνται οι ναοί και τα τουριστικά καταλύματα.
  • Από 1 Ιανουαρίου 2023 οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ποσοτική καταγραφή εκπομπών Co2 που προέρχονται από την λειτουργία του έργου. Αφορά συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών (ΧΥΤΑ, βιολογικοί καθαρισμοί, ΚΔΑΥ), τουριστικές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αναψυχής, πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υδατοκαλλιέργειες και βιομηχανικές δραστηριότητες. Οι εγκαταστάσεις αυτές πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές Co2 κατά 30% ως το 2030 σε σχέση με το 2022. Οι επιχειρήσεις θα καταθέτουν ετήσιες εκθέσεις και οι έλεγχοι ανατίθενται σε πιστοποιημένους επαληθευτές.
  • Από το 2023, θα υποβάλλουν ετήσια έκθεση για το ανθρακικό αποτύπωμα κατά το προηγοούμενο έτος, οι εξής επιχειρήσεις:

-Επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο
-Πιστωτικά ιδρύματα
-Ασφαλιστικές επιχειρήσεις
-Επιχειρήσεις επενδύσεων
-Επιχειρήσεις σταθερής και κινητής τηλεφωνίας
-Εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης
-Εταιρείες ταχυμεταφορών
-Επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου
-Αλυσίδες λιανεμπορίου που απασχολούν πάνω από 500 εργαζόμενους
-Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ενέργεια

Ο νέος κλιματικός νόμος οδηγεί στη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ενέργειας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2028, με ρήτρα επανεξέτασης το 2023 (με σκοπό την επίσπευση), υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης της επάρκειας ισχύος και της ασφάλειας εφοδιασμού.

Επίσης από το 2023, οι Δήμοι αναλαμβάνουν την εκπόνηση Δημοτικών Σχεδίων Μείωσης Εκπομπών Διοξειδίου του Άνθρακα, με στόχο να μειωθεί η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 10% το 2025 και κατά 30% το 2030, σε σύγκριση με το 2019.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο newscenter.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button