Υγεία

Πάνω από 73 εκατομμύρια αμβλώσεις συμβαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο

Οι 6 στις 10 (61%) ακούσιες κυήσεις κι οι 3 στις 10 (29%) όλων των κυήσεων καταλήγουν σε προκαλούμενη άμβλωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ορισμένες εκτρώσεις γίνονται, γιατί οι κυήσεις δεν είναι αποτέλεσμα προγραμματισμού, άλλες γιατί συντρέχουν λόγοι υγείας της μητέρας ή του παιδιού κ.ά.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες φέρουν το βάρος του 97% όλων των μη ασφαλών αμβλώσεων ενώ δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η χρήση προφυλακτικού. Πάνω από τις μισές όλων των μη ασφαλών αμβλώσεων συμβαίνουν στην Ασία, κι εξ αυτών οι περισσότερες στη νότια και κεντρική Ασία.

Στη Λατινική Αμερική και την Αφρική, η πλειονότητα (περίπου 3 στις 4) όλων των αμβλώσεων δεν είναι ασφαλείς. Στην Αφρική, σχεδόν οι μισές από τις αμβλώσεις γίνονται κάτω από συνθήκες, που θέτουν σε κινδύνους την υγεία των γυναικών.

Η άμβλωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ασφαλής, όταν γίνεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Είθισται να γίνεται, ιδίως τις πρώτες 12 εβδομάδες, στο κατάλληλο περιβάλλον και με το κατάλληλο ιατρικό κι υγειονομικό προσωπικό με φαρμακευτική αγωγή ή ιατρική παρέμβαση.

Όμως, όταν δεν ακολουθούνται αυτοί οι κανόνες, μπορεί μία άμβλωση να είναι αιτία μητρικών θανάτων ή νοσηρότητας, δημιουργώντας επιπλοκές στη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών.

Στην Ελλάδα το νομοθετικό πλαίσιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις της εκκλησίας και της ΝΔ, άλλαξε επί τα βελτίω στη δεκαετία του ’80. Μέχρι τότε και για τις Ελληνίδες ήταν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο να κάνουν αμβλώσεις σε μη ασφαλείς συνθήκες, με αποτέλεσμα να διατρέχουν κίνδυνο για την υγεία τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button