Υγεία

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης βοηθά στην διάγνωση υπερτροφίας της καρδιάς

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να διαγιγνώσκεται με μεγάλη ακρίβεια η προέλευση της υπετροφίας καρδιάς, αναπτύχθηκε στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, από το Ειδικό Κέντρο Κληρονομικών Νόσων της Καρδιάς (ΕΚΚΑΝ). Η υπερτροφία καρδιάς συνδέεται τόσο με κληρονομικά ή άλλα νοσήματα αλλά είναι συνηθισμένο ιατρικό φαινόμενο και στους αθλητές.

Η έρευνα αφορά στην Α’ Καρδιολογική Κλινική, και η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports».

Την είδηση έδωσε στο Πρακτορείο Fm o καθηγητής Καρδιολογίας, υπεύθυνος του ΕΚΚΑΝ και συντονιστής της μελέτης Χαράλαμπος Βλαχόπουλος. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η υπερτροφία της καρδιάς είναι μία παθολογία του οργάνου αυτού, η οποία εγκυμονεί έναν αυξημένο κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά επεισόδια.

«Η καρδιά μεγαλώνει σε διαστάσεις, και αυτό συμβαίνει σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι η υπέρταση, ή μία πολύ ειδική κληρονομική νόσος που λέγεται υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, αλλά και σε μία όχι τόσο σπάνια νόσο, η οποία έχει άσχημη πρόγνωση αν δεν θεραπευτεί έγκαιρα, και είναι η καρδιακή αμυλοείδωση. Μερικές φορές συμβαίνει σε φυσιολογικές καταστάσεις, όπως είναι οι αθλητές».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button