Περιβάλλον

Οι διαφορετικοί τύποι της βιωσιμότητας

Βιωσιμότητα σημαίνει να καλύπτονται οι ανάγκες που έχουν οι άνθρωποι σήμερα με τρόπο που δεν θα υπονομεύει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ανάγκες επιβίωσης και εξέλιξης. Ο σκοπός είναι η ανάπτυξη ακμαίων και αειφόρων κοινωνιών για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενεές.

Η αειφορία δεν είναι μόνο περιβαλλοντισμός. Εκτός από φυσικούς πόρους χρειαζόμαστε και κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους. Έτσι, η βιωσιμότητα αφορά την πρακτική εφαρμογής κανόνων, μεθόδων παραγωγής και οικονομικής λειτουργίας που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της χρηστής διακυβέρνησης. Η αειφόρος ανάπτυξη αφορά την προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης και την αναζήτηση ενός συνδυασμού κοινότητας και πολιτισμού. Ως εκ τούτου, επιδιώκει να επιτύχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ποιότητας ζωής, υγείας και εκπαίδευσης. 

Η βιωσιμότητα οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργεί δίκαιο πλούτο για όλους χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον. Προς αυτή τη κατεύθυνση θεσπίστηκαν από τον ΟΗΕ 17 στόχοι (Social Development Goals – SDG), ως μία συλλογική προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, για έναν κόσμο δικαιότερο, πιο ειρηνικό, ευημερούντα και για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι στόχοι αυτοί προϋποθέτουν τη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά και των πολιτών. Μέσω αυτών των στόχων, που θα εφαρμόζονται στα επόμενα χρόνια, οι χώρες θα ξεκινήσουν προσπάθειες για την εξάλειψη της φτώχειας, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, τη συμπερίληψη όλων των κοινωνικών ομάδων στο δημόσιο βίο και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Από πού προέρχεται ο όρος

Ενώ η έννοια της βιωσιμότητας είναι μια σχετικά νέα ιδέα, το κίνημα στο σύνολό του έχει ρίζες στην κοινωνική δικαιοσύνη και τον διεθνισμό. Μέχρι το τέλος του εικοστού αιώνα, πολλές από αυτές τις ιδέες είχαν ενωθούν στο κάλεσμα για «αειφόρο ανάπτυξη».

Μετά από δεκαετίες προσπάθειας ανύψωσης του βιοτικού επιπέδου μέσω της εκβιομηχάνισης, πολλές χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια. Φαινόταν ότι η οικονομική ανάπτυξη εις βάρος της οικολογικής υγείας και της κοινωνικής ισότητας δεν οδήγησε σε μακροχρόνια ευημερία. Ήταν σαφές ότι ο κόσμος έπρεπε να βρει έναν τρόπο να εναρμονίσει την οικολογία με την ευημερία.

Η έννοια της βιωσιμότητας εμφανίστηκε για πρώτη φορά με τη δημοσίευση της Έκθεσης Brundtland το 1987, γνωστή και ως το κοινό μας μέλλον. Το έγγραφο αυτό που ετοιμάστηκε για τα Ηνωμένα Έθνη ήταν το πρώτο που προειδοποίησε για τον αρνητικό αντίκτυπο της οικονομικής ανάπτυξης και της παγκοσμιοποίησης στο περιβάλλον. Ως εκ τούτου, τα Ηνωμένα Έθνη επιδιώκουν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που θέτει η εκβιομηχάνιση και η πληθυσμιακή αύξηση

Η βιωσιμότητα είναι μια ολιστική προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη την οικολογική, την κοινωνική  και την οικονομική διάσταση αναγνωρίζοντας ότι όλα πρέπει να θεωρούνται μαζί για τη διαρκή ευημερία.

Η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών -είτε μεγάλων είτε μικρών- μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις μακροπρόθεσμα. Εάν κάθε υπάλληλος γραφείου χρησιμοποιεί ένα λιγότερο βασικό προϊόν την ημέρα χρησιμοποιώντας π.χ. επαναχρησιμοποιούμενους συνδετήρας, 120 τόνοι χάλυβα θα ήταν δυνατόν να σωθούν μέσα σε ένα χρόνο. 

Τύποι βιωσιμότητας

Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην προστασία της βιοποικιλότητας χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την οικονομική και κοινωνική πρόοδο.

Η οικονομική βιωσιμότητα διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες που επιδιώκουν την περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα είναι κερδοφόρες.

Η κοινωνική βιωσιμότητα επιδιώκει τη συνοχή και τη σταθερότητα του πληθυσμού. 

Η πολιτική βιωσιμότητα επιδιώκει μια διακυβέρνηση με σαφείς κανόνες για την εξισορρόπηση του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της κοινωνίας. Αναφέρεται στην ανακατανομή της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, το κράτος με συνεπείς κανόνες, μια ασφαλή κυβέρνηση, τη θέσπιση νομικού πλαισίου που εγγυάται σεβασμό στους ανθρώπους και το περιβάλλον, και την προώθηση της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων και των περιφερειών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. ζωή.

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button