Τεχνολογία

Ποιοι δεν μπορούν να πάρουν αγροτικό δάνειο έως 25.000 ευρώ

Πολίτες που έχουν αγροτική εκμετάλλευση αλλά δεν είναι επαγγελματίες αγρότες, νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την γεωργία, νέοι γεωργοί ενταγμένοι στη δράση 6.1, αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό δεν μπορούν να λάβουν δάνειο από το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ).

Στην παραπάνω διευκρίνιση προχώρησε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ και ο χρόνος αποπληρωμής του από 2 έως 5 έτη. Σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% από την τράπεζα.

Επιπλέον, το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου παρέχει επιδότηση επιτοκίου για το υπόλοιπο μισό δάνειο της τράπεζας για τα πρώτα δύο έτη αυτό.

Τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα οι ωφελούμενοι αγρότες να έχουν μηδενικό επιτόκιο για τα δυο πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους και για το υπόλοιπο διάστημα να έχουν επιτόκιο μόνο για το 50% του συνολικού τους δανείου δηλαδή για εκείνο το μέρος του στο οποίο συμμετέχει η τράπεζα.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ) στο επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 31,5 εκατ. ευρώ από 21,5 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

Στόχος του Ταμείου είναι η χορήγηση μικρών δανείων επενδυτικού χαρακτήρα, τόσο σε επενδύσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όσο και σε επενδύσεις που σχετίζονται με μεταποίηση γεωργικών προϊόντων με τελικό προϊόν επίσης γεωργικό. Σημειώνεται ότι δύναται η χορήγηση Κεφάλαιού Κίνησης για τους σκοπούς της επένδυσης.

Το ταμείο αφορά ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων.

H συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου, είναι κατά 50% άτοκα από το Ταμείο και κατά 50% από τα συνεργαζόμενα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button