Περιβάλλον

Αισχύλεια 2023: Η γιορτή του πολιτισμού ξεκινά στις 27 Αυγούστου

Τα 49 του χρόνια κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023, ένα από τα πλέον μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια, που πραγματοποιείται στην Ελευσίνα, μια πόλη που ζει στον παλμό της δημιουργίας και του πολιτισμού, καθώς είναι για το 2023 η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023 περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μια όπερα δρόμου, υψηλής αισθητικής και ποιότητας πολιτιστικά γεγονότα, που αναδεικνύουν την σύγχρονη έκφραση και δημιουργία μέσα από αυστηρά επιλεγμένες προτάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φέτος, αυτή τη σημαντική χρονιά, το Φεστιβάλ διευρύνει τους «ορίζοντές» του χάρη στην συνεργασία με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και θα ενεργοποιηθούν δημόσιοι χώροι σε ιδιαίτερες τοποθεσίες της πόλης.

Στο Παλαιό Ελαιουργείο και στο X-Bowling Art Center, φιλοξενείται και η κεντρική έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Μυστήριο 3 «Ελευσίνα Mon Amour-Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο», που εγκαινιάζεται στις 7 Ιουλίου και στην οποία συμμετέχουν 16 καλλιτέχνες από εννέα χώρες, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Μία παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με την υποστήριξη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και Στρατηγικό συνεργάτη το Φεστιβάλ Αισχύλεια.

Το Φεστιβάλ που υποστηρίζεται σταθερά από τον Δήμο Ελευσίνας, καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του στον χρόνο, τελεί και φέτος υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:
27/8

Η αυλαία των Αισχυλείων 2023 ανοίγει την Κυριακή 27 Αυγούστου με την συνάντηση δύο σπουδαίων ερμηνευτών. Η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς εγκαινιάζουν το Φεστιβάλ με μια συναυλία που θα δώσουν στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, με τραγούδια κορυφαίων συνθετών σε μελοποιημένη ποίηση.

Opening act, ΜΥΣΤΗΡΙΟ 154, σε συνεργασία με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ρεσιτάλ με βιολί και πιάνο του νέου Ελευσίνιου καλλιτέχνη Αιμίλιου Μπάρτζη (βιολί) και της βραβευμένης σολίστ πιάνου Μαργαρίτας Κολάση σε έργα κλασικού ρεπερτορίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

30 και 31 /8

ΗΑργυρώ Χιώτη παρουσιάζει ένα νέο έργο στα όρια του θεάτρου και της μουσικής συναυλίας, σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου και μουσική του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) με τίτλο «Μεγάλα & μικρά πλοία- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 115» που θα φιλοξενηθεί σε έναν ιδιαίτερο χώρο, το νεκροταφείο πλοίων γνωστό ως Βλύχα.

Μια αλληγορία και ιστορία μυθοπλασίας με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους και την πληγωμένη σχέση τους με το περιβάλλον, τη θάλασσα και το παρελθόν τους.

2/9

Οι διεθνώς περιζήτητοι πρεσβευτές της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας, «Tα κρουστά του Στρασβούργου» (Les Percussions de Strasbourg), παρουσιάζουν στο Παλαιό Ελαιουργείο το «Invariant- Μυστήριο 94», ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Φεστιβάλ Αισχύλεια, με έργα των Johann Sebastian Bach, Ιάννη Ξενάκη, Michaël Levinas και Tōru Takemitsu.

4/9

Τη σκυτάλη παίρνει ο Μιχάλης Μυτακίδης (B.D.Foxmoor των Active Member) για να παρουσιάσει με την ομάδα «Ανάληψις» τα «Ελευσίνια Πειστήρια- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 202». Μια οπτικοακουστική παράσταση, ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ, όπου η μουσική είναι φτιαγμένη αποκλειστικά από ήχους της πόλης, πλαισιωμένη από οπτικό υλικό (δραματοποιημένες σκηνές και πλάνα από τις ηχογραφήσεις) και μια κεντρική ρυθμική και λυρική αφήγηση που συνδέει την ιστορία του τόπου με το σήμερα.

6/9

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τα πιο αγαπημένα τραγούδια του, με ερμηνευτές τον Γιάννη Κότσιρα και την Ηρώ Σαΐα. Διευθύνοντας μια πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, θα μας χαρίσει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά του έργα.

7/9

Η Κάρμεν Ρουγγέρη θα παρουσιάσει την παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα», της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα έντεχνο, διαχρονικό παραμύθι, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή, που θα διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά συγχρόνως θα τα διδάξει με έμμεσο τρόπο, καθώς μιλάει για τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας. Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου.

8/9

Το Φεστιβάλ, όπως κάνει κάθε χρόνο, συστήνει, νέους άξιους δημιουργούς από τη σύγχρονη μουσική σκηνή. Φέτος το λόγο έχουν Το Σφάλμα & ο Frank the Zapper με full μπάντα, οι οποίοι φέρνουν το hip hop στο Φεστιβάλ Αισχύλεια. Στον βιομηχανικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου θα παρουσιάσουν σε εκδοχές που θα ακουστούν για πρώτη φορά, ένα πρόγραμμα από πρόσφατα αλλά και παλιότερα αγαπημένα κομμάτια από το δικό τους hip hop, που δεν μοιάζει με κάτι άλλο στην ελληνική σκηνή.

Γενική είσοδος: 5€.

10/9

Το σκηνικό γίνεται θεατρικό και τη σκυτάλη παίρνει ο «Ιππόλυτος», του Ευριπίδη μια παράσταση από το Εθνικό Θέατρο με την υπογραφή της διακεκριμένης σκηνοθέτιδας Κατερίνας Ευαγγελάτου. Αποτελεί μια από τις φετινές παραστάσεις του πρώτου κρατικού θιάσου, που ανεβαίνει στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ και έρχεται και στην Ελευσίνα, με ένα λαμπρό θίασο άξιων ηθοποιών.

13/9

Μία από τις πιο σημαντικές αρχαίες τραγωδίες, που θεωρείται το αποκορύφωμα της δραματικής τέχνης του Σοφοκλή (ως πρότυπο τραγωδίας τη θεωρούσε ο Αριστοτέλης στην πραγματεία του Περὶ ποιητικῆς), ο «Οιδίπους Τύραννος», θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ Αισχύλεια, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τοΗ παράσταση είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.

15 /9

Μια ξεχωριστή παράσταση, μόνο για την Ελευσίνα με τίτλο «Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου- ΜΥΣΤΗΡΙΟ 113». Πρόκειται για μια πληθωρική όπερα δρόμου, που θα εξελιχθεί στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου στην Ελευσίνα και προϋποθέτει τη συμμετοχή του κοινού της πόλης.

Μια αλλόκοτη συμμορία καλλιτεχνών, χορευτών, τραγουδιστών, ηθοποιών και μουσικών αρχίζουν να στήνουν κάτι παράξενο στην άκρη της πόλης. Η ομάδα μουσικού θεάτρου oper(o) αντλεί έμπνευση από το καλλιτεχνικό κίνημα νταντά και την επανάσταση των σουρεαλιστών, χρησιμοποιεί κοινά εργαλεία, μεθόδους, στόχο και σκοπό. Με τεχνικές όπως το κολάζ, η ανασύνθεση και η ανασκευή μουσικών, λογοτεχνικών και θεατρικών κείμενων, εικόνων και γεγονότων που προϋπάρχουν, δημιουργούν ενα νέο ενιαίο έργο που ονειρεύεται την αλλαγή του κόσμου.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

17/9

Ο ένας και μοναδικός, ο αεικίνητος Βασίλης Παπακωνσταντίνου γιορτάζει φέτος τα 50 του χρόνια στη μουσική και έρχεται την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, για να τα γιορτάσει μαζί μας στο Παλαιό Ελαιουργείο, με αγαπημένα τραγούδια-σταθμούς από όλη τη δυναμική του πορεία στο τραγούδι, που έχουν μείνει ανεξίτηλα.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου πέφτει η αυλαία του Φεστιβάλ

Θα λάβει χώρα ο 8ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού». Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που δεν το έχουν τολμήσει ως σήμερα. Μια διαδρομή Αθήνα-Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού, που περιλαμβάνει είτε αγώνα 5 χλμ. με εκκίνηση από την Ελευσίνα, είτε αγώνα 21 χλμ. με εκκίνηση από τον Κεραμεικό. Δήλωση συμμετοχής: eleusisimimarathon.gr
Πληροφορίες

Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πρώην Δημάρχου Ελευσίνας και ιδρυτή των Αισχυλείων, Μιχάλη Λεβέντη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Ώρα έναρξης: 21.00

Ώρα έναρξης εκδήλωσης «Μικρά και Μεγάλα Πλοία-ΜΥΣΤΗΡΙΟ 115»: 20:30

Ώρα έναρξης εκδήλωσης «Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου – ΜΥΣΤΗΡΙΟ 113»:19:00

Γενική Είσοδος: 12€ , μειωμένο: 5€.

Η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθεί στο site aisxylia.gr

Διαδικτυακά:

Aisxylia.gr & VIVA.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button