Τεχνολογία

Στροφή 180 μοιρών της Φον ντερ Λάιεν


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, 11:46

Στροφή υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου έκανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Σήμερα, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, περισσότερα κράτη-μέλη είναι ανοικτά σε αυτό και είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι «ένα τέτοιο πλαφόν πρέπει να είναι κατάλληλα σχεδιασμένο για να είναι βέβαιη η ασφάλεια των προμηθειών».

Θα είναι μία προσωρινή λύση, πρόσθεσε, καθώς οι τιμές αναφοράς TTF στην Ευρώπη δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικές της αγοράς, η οποία τροφοδοτείται με περισσότερα φορτία LNG σήμερα.

«Είναι μία προσωρινή λύση έως ότου ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ διασφαλίσει μία καλύτερη λειτουργία της αγοράς που εξελίσσεται. Η Κομισιόν έχει ξεκινήσει τη δουλειά για αυτό», σημείωσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι είναι ανάγκη να υπάρχουν ίσοι όροι στην εσωτερική αγορά της ενέργειας και να εξασφαλιστεί κοινή προμήθεια ενέργειας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκής Ένωση, μια κίνηση που είναι αντίστοιχη με εκείνη του 2020 για την κοινή προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού και για τις 27 χώρες-μέλη.

«Μετά τον χειμώνα θα ξαναγεμίσουμε τους ταμιευτήρες μας και εφόσον διαπιστώσουμε ότι πάλι στην παγκόσμια αγορά το ένα μέλος της ΕΕ προσπαθεί να ξεπεράσει το άλλο σε προσφορές, στέλνοντας τα ύψη τις τιμές της ενέργειας, θα πρέπει να έχουμε κοινή προμήθεια.  Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε.

Η κ. φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι θα πρέπει να επιβληθεί μια οροφή στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό θα πρέπει να γίνει σε προσωρινή βάση, μέχρι την καθιέρωση ενός νέου δείκτη αναφοράς για το καύσιμο που θα αφορά και πάλι ολόκληρη την Ένωση.

Επιπλέον επισήμανε την πρόθεση των Βρυξελλών για πιο προχωρημένες διαβουλεύσεις με αξιόπιστους παρόχους ενέργειας, όπως χαρακτηρίζονται χώρες σαν τη Νορβηγία.

 Περισσότερες λεπτομέρειες  για το πλαφόν

Ανέφερε ακόμη ότι οι υπηρεσίες στις Βρυξέλλες έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία για την προσωρινή επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου, με σκοπό τη βέλτιστη λειτουργία της αγοράς.

«Πρέπει να περιορίσουμε την πληθωριστική επίπτωση της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές του ηλεκτρισμού. Γι’ αυτό προτείνουμε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που θα αποτελεί και το πρώτο βήμα για μια δομική μεταρρύθμιση της δικής μας αγοράς ηλεκτρισμού», εξήγησε.

«Θα πρέπει όμως να δούμε τις τιμές του αερίου και πέρα από την αγορά του ηλεκτρισμού, όπου δηλαδή αφορά στη βιομηχανία και στη θέρμανση», είπε στην ομιλία της προς τους ευρωβουλευτές: «Εδώ θα συνεργαστούμε με τις χώρες-μέλη για να περιορίσουμε τις τιμές του αερίου και τις αυξομειώσεις τους, με σκοπό τον περιορισμό της χειραγώγησης των τιμών από τη Ρωσία».

«Σήμερα, σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, περισσότερες χώρες-μέλη είναι έτοιμες και καλύτερα προετοιμασμένες για την επιβολή πλαφόν. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να προϋποθέτει καλή προετοιμασία για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της προμήθειας, και να είναι προσωρινό το πλαφόν ώστε να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τη σημερινή τιμή αναφοράς, μέχρι να αναπτύξουμε τον νέο δείκτη αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργίας της αγορά. Η Επιτροπή έχει ήδη αρχίζει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», είπε στην ομιλία της η κα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνιζε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενισχύσουν την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, πραγματοποιώντας τεστ αντοχής και χρησιμοποιώντας δορυφορική επιτήρηση για τον εντοπισμό πιθανών απειλών.

«Οι πράξεις δολιοφθοράς κατά των αγωγών Nord Stream έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή μας υποδομή. Είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων να προστατεύσουν καλύτερα αυτήν την κρίσιμης σημασίας υποδομή», υπογράμμισε.

«Έχουμε μειώσει κατά 10% την κατανάλωση αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι καλό, αλλά όχι αρκετό», σημείωσε ακόμη η κα φον ντερ Λάιεν.

«Η αποθήκευση αερίου είναι κοντά το 90% πλέον, κάτι που βρίσκεται 15 ποσοστιαίες μονάδες πιο πάνω από πέρυσι», ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν.  

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.com

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button