Τεχνολογία

Ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει πως θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ το φθινόπωρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Παρασκευή πως λογαριάζει πάντα να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, που αναμένεται τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ για τη σύνοδο Ασίας-Ειρηνικού (του APEC).

«Ελπίζω να συνεχίσουμε το φθινόπωρο τη συζήτηση που κάναμε στο Μπαλί. Αυτό προεξοφλώ», είπε ο κ. Μπάιντεν ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα και τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ στο Καμπ Ντέιβιντ, όχι μακριά από την Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόταν στη συνάντησή του με τον κ. Σι τον Νοέμβριο του 2022 στο Μπαλί της Ινδονησίας, κατά τη διάρκεια συνόδου της G20.

Έκανε αυτή τη δήλωση παρότι στην σύνοδο Ουάσιγκτον, Τόκιο και Σεούλ καταδίκασαν την «επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά» του Πεκίνου.

Και παρότι την περασμένη εβδομάδα χαρακτήριζε την Κίνα «ωρολογιακή βόμβα από πολλές απόψεις», αναφερόμενος ιδίως στο ποσοστό ανεργίας και στη γήρανση του πληθυσμού του ασιατικού γίγαντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γιούτα είχε προσθέσει πως αυτό αποτελεί αιτία ανησυχίας, καθώς «όταν κακοί άνθρωποι έχουν προβλήματα, κάνουν κακά πράγματα».

Μολαταύτα διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά πως θέλει η Ουάσιγκτον να έχει «λογική σχέση» με το Πεκίνο. «Δεν θέλω να γίνει κακό στην Κίνα, αλλά παρακολουθώ», συμπλήρωσε.

Στα τέλη Ιουνίου, ο αμερικανός πρόεδρος προκάλεσε εκνευρισμό στο Πεκίνο όταν ενέταξε τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στην κατηγορία των «δικτατόρων». Το σχόλιο αυτό εκλήφθηκε ως «πρόκληση» από την κινεζική διπλωματία.

Η κυβέρνησή του κ. Μπάιντεν ξανάρχισε το τελευταίο διάστημα επαφές υψηλού επιπέδου με την κινεζική, με σειρά επισκέψεων κορυφαίων αξιωματούχων στο Πεκίνο, αρχής γενομένης με αυτήν του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Το συγκεκριμένο ταξίδι είχε σκοπό οι δυο πλευρές να γυρίσουν τη σελίδα του πιο πρόσφατου επεισοδίου που ανέβασε την ένταση ανάμεσά τους στα ουράνια, την υπόθεση του κινεζικού αερόστατου που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «κατασκοπευτικό» κι έστειλαν μαχητικό F-22 να το καταρρίψει τον Φεβρουάριο.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button