Οικονομία

Στο 5,1% ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, υψηλό 10ετίας – Galaksias Portal News


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2021, 11:41

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία σημείωσε άλμα στο 5,1% τον Νοέμβριο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011, και υψηλότερα από το 4,2% του Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία, που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις όλων των αναλυτών που ανέμεναν άνοδο στο 4,2%, αναμένεται να προκαλέσουν πονοκέφαλο στην Τράπεζα της Αγγλίας.

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι ο βρετανικός πληθωρισμός θα φτάσει στο 5,5% περίπου στο β΄ τρίμηνο του επομένου έτους -στο υψηλότερο επίπεδο των 30 ετών- και προειδοποίησε την Τράπεζα της Αγγλίας να μην αδρανήσει.

Η ΒοΕ έχει δηλώσει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν για να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά ανέστειλε την ευρέως αναμενόμενη αύξηση στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, εξαιτίας της αβεβαιότητας για την επίπτωση που θα είχε η λήξη του προγράμματος στήριξης των θέσεων εργασίας από την κυβέρνηση.

Παγκοσμίως, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών ενέργειας και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στη Βρετανία, τα εμπόδια στο εμπόριο μετά το Brexit και στη μετανάστευση, έχουν επίσης προκαλέσει προβλήματα.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές για την ενέργεια, το αλκοόλ και τον καπνό, αυξήθηκε στο 4% από το 3,4% του Οκτωβρίου, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις και στο υψηλότερο επίπεδο από το 1992.

Ο πληθωρισμός των τιμών λιανικής (RPI) -ο οποίος σύμφωνα με την ONS δεν είναι πλέον ακριβής, αλλά χρησιμοποιείται ακόμη για τα κρατικά ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό και τις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς- αυξήθηκε στο 7,1% από το 6%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1991.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο zougla.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button