Οικονομία

Στις αγορές την Τετάρτη το Δημόσιο

Διατηρείται κάτω από το 4% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και το περιθώριο έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου χρόνου, μία ημέρα πριν από τις δημοπρασίες που θα κάνει αύριο Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Το Δημόσιο βγαίνει αύριο στις αγορές, πέντε ημέρες πριν από τις Εθνικές Εκλογές, για να αντλήσει 400 εκατομμύρια ευρώ, με την επανέκδοση του δεκαετούς και του δεκαπενταετούς ομολόγου. Το κλίμα είναι θετικό γεγονός που αποτυπώνεται στον περιορισμό του περιθωρίου στο 1,65% . Στα χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή των τελευταίων δώδεκα μηνών.

Οι δύο δημοπρασίες εντάσσονται στο νέο πρόγραμμα εγκαινίασε ο ΟΔΔΗΧ στο πλαίσιο της καλύτερης λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς.

Από την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου το Δημόσιο προσδοκά να συγκεντρώσει έσοδα 250 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω της δημοπρασίας των δεκαπενταετών ομολόγων (ωρίμανσης 2037) ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. Η ημερομηνία διακανονισμού της έκδοσης είναι η 24η Μαίου 2023. Στις δημοπρασίες θα συμμετάσχουν μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές με υποβολή μέσω της ΗΔΑΤ αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών. Σκοπός της επανέκδοσης, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ο ΟΔΔΗΧ, είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Με τις δημοπρασίες το συνολικό ποσό που θα έχει αντλήσει το δημόσιο από τις αρχές του έτους αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στα 7 δισ. ευρώ καλύπτοντας το φετινό ετήσιο στόχο.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων σήμερα και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές 34 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16 εκατ .ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,98 % έναντι 2,33% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,65% από 1,74% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το δολάριο με αποτέλεσμα το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,0863 δολ από το επίπεδο των 1,0877 δολ που άνοιξε η αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button