Υγεία

Σχέδιο δράσης για την άνοια και το Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα – «Πανδημία» οι νοητικές διαταραχές στον γηρασμένο πληθυσμό

Το σχέδιο δράσης σε 7 άξονες για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καθώς ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα γερασμένος, η χώρα αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πληγεί σημαντικά από την πανδημία της Άνοιας, της νόσου Αλτσχάιμερ και των Σχετικών Διαταραχών (ΑΚΣΔ).

Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει μέτρα. Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, περιλαμβάνει 7 άξονες, τους οποίους παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης, 31 Οκτωβρίου, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Οι 7 άξονες είναι οι εξής:

1. Καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα

2. Πρόληψη – Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού

3. Υποστήριξη φροντιστών των ατόμων με άνοια

4. Αντιμετώπιση της άνοιας

5. Νομοθεσία – Δικαιώματα ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους

6. Έρευνα για την άνοια

7. Εκπαίδευση στην άνοια

Ο «οδικός χάρτης» παρέχει, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ένα σαφές, συνεκτικό και συστηματικό πλαίσιο δράσης για την περίοδο 2023 – 2028, και έχει ως κύριο στόχο η Ελλάδα να γίνει μία χώρα – πρότυπο, φιλική προς τους πάσχοντες από άνοια και συναφείς διαταραχές, και προς τους φροντιστές τους, που επενδύει σημαντικά στην έρευνα και στην περίθαλψη για αντιμετώπιση και θεραπεία.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, ιδρύεται στο Υπουργείο Υγείας το Εθνικό Συμβούλιο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer με συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και με κύριο σκοπό την παρακολούθηση της εφαρμογής του Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer.

Χρυσοχοΐδης: Η πρόληψη είναι εφικτή και μπορούμε να την πετύχουμε

Όπως τόνισε παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «με το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer αποδεικνύουμε ότι προοδεύουμε στην κατανόηση και θεραπεία της άνοιας και της νόσου Alzheimer και μπορούμε να παρέχουμε τώρα αποτελεσματική φροντίδα σε πάσχοντες και τις οικογένειές τους.

Παράλληλα, αναγνωρίζονται και οριοθετούνται τα δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια, ενώ αναγνωρίζεται και ο ρόλος των άτυπων φροντιστών των ασθενών.

Ταυτόχρονα εισάγουμε στην ελληνική έννομη τάξη των θεσμών το «πληρεξούσιο περίθαλψης και φροντίδας», όπως και οι «προγενέστερες οδηγίες περίθαλψης και φροντίδας» για τα πρόσωπα που πάσχουν από άνοια. Η πρόληψη είναι εφικτή και μπορούμε να το πετύχουμε».

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της πανδημίας Άνοιας και των Σχετικών Διαταραχών (ΑΚΣΔ)
Η άνοια έχει αναδειχθεί ως παγκόσμιο ιατρικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό πρόβλημα και αναμένεται να παραμείνει έτσι για τις επόμενες δεκαετίες. Η πιο συνηθισμένη αιτία άνοιας είναι η εγκεφαλική νόσος, γνωστή ως Alzheimer.

Το 2019, 55 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έπασχαν από άνοια, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 15 – 20 χρόνια, φτάνοντας τα 139 εκατομμύρια το 2050.

Η Ελλάδα θα πληγεί σημαντικά από την πανδημία της Άνοιας και των Σχετικών Διαταραχών (ΑΚΣΔ), καθώς ο πληθυσμός της είναι ιδιαίτερα γερασμένος: σύντομα το 1/4 του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών, ενώ άνω των 450.000 πάσχουν ήδη από ΑΚΣΔ.

Κάθε άτομο με ΑΚΣΔ χρειάζεται φροντίδα από 2-3 μέλη της οικογένειάς του για μακροχρόνια περίθαλψη (5-15 έτη), οπότε πάνω από το 10% των Ελλήνων είναι πάσχοντες ή ασχολούνται καθημερινά, ως φροντιστές, με άτομα που πάσχουν από ΑΚΣΔ.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

To άρθρο Σχέδιο δράσης για την άνοια και το Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα – «Πανδημία» οι νοητικές διαταραχές στον γηρασμένο πληθυσμό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button