Περιβάλλον

Κολομβία: Τέσσερις αστυνομικοί νεκροί σε ενέδρα και επίθεση με παγιδευμένο όχημα

Επίθεση με αυτοκίνητο-βόμβα και ενέδρα, ενέργειες αποδιδόμενες σε διαφωνούντες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC, στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις αστυνομικούς το σαββατοκύριακο στη νοτιοδυτική Κολομβία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, ο στρατηγός Γουίλιαμ Σαλαμάνκα, ανέφερε χθες Κυριακή μέσω X (του πρώην Twitter) ότι ο Καρμέλο Χοσέ Γκαρσία, αξιωματικός της αστυνομίας, σκοτώθηκε σε «τρομοκρατική ενέργεια με παγιδευμένο όχημα στο χωριό Τίμπα, στον νομό Κάουκα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προηγουμένη, άλλοι τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε ενέδρα στην κοινότητα Μοράλες, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από το Τίμπα, πρόσθεσε ο στρατηγός.

Η περιοχή αυτή θεωρείται προπύργιο του Κεντρικού Γενικού Επιτελείου (ΚΓΕ), της μεγαλύτερης ομάδας διαφωνούντων που απέρριψαν τη συμφωνία δυνάμει της οποίας αφοπλίστηκε, διαλύθηκε και μετενσαρκώθηκε σε πολιτικό κόμμα η πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) το 2017.

Υπό την ηγεσία του Ιβάν Μορντίσκο, το ΚΓΕ είναι ανάμεσα στις οργανώσεις ανταρτών με τις οποίες θέλει να διαπραγματευτεί ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, με την ελπίδα πως θα δεχθεί να αφοπλιστεί και να διαλυθεί, στο πλαίσιο της πολιτικής του με σκοπό να έρθει η «πλήρης ειρήνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι ένοπλες ομάδες –αριστερών ανταρτών, ακροδεξιών παραστρατιωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος– εκμεταλλεύονται την πολιτική αυτή για να ενισχυθούν και να επιτεθούν στις δυνάμεις ασφαλείας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button