Οικονομία

Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στην Τσεχία – Galaksias Portal News


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021, 14:10

Σε νέο υψηλό 13 ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Τσεχία τον Νοέμβριο, και ενώ η άνοδος ήταν λιγότερο έντονη από ό,τι τους τέσσερις τελευταίους μήνες, η κεντρική τράπεζα φαίνεται πιθανό να συνεχίσει τη σύσφιξη της πολιτικής της.

Ο πληθωρισμός στις οικονομίες της Κεντρικής Ευρώπης ενισχύεται όλο και περισσότερο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ομολόγους τους με εξωτερικά προβλήματα όπως οι ελλείψεις στον εφοδιασμό και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, σε συνδυασμό με εγχώριους παράγοντες όπως οι σφιχτές αγορές εργασίας και η ισχυρή αύξηση των μισθών.

Οι κεντρικές τράπεζες στην περιοχή έχουν αντιδράσει με κατακόρυφες αυξήσεις επιτοκίων, με την τσεχική κεντρική τράπεζα να είναι μεταξύ των πιο επιθετικών έχοντας αυξήσει από τον Σεπτέμβριο τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης.

Ο πληθωρισμός στην Τσεχία αυξήθηκε στο 6% τον Νοέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις.

Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται 1% υψηλότερα από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Αναλυτής της Komercni Banka σχολιάζει ότι “η απροθυμία της κορόνας να ενισχυθεί, είναι υπέρ της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής”.

Ο ίδιος αναμένει αύξηση 50 μονάδων βάσης στο βασικό επιτόκιο επαναγοράς της Τσεχίας, το οποίο διαμορφώνεται στο 2,75% τώρα, ενώ βλέπει και περαιτέρω αύξηση καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να κορυφωθεί στο επόμενο έτος.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021, 14:10

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο zougla.gr

Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.

Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.

Αυτό το άρθρο Δημοσιεύτηκε στο galaksiass.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button