Πολιτική

Ολοκληρώνεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, πρόσω ολοταχώς για τις δεύτερες εκλογές – Η νέα στρατηγική της ΝΔ

Ο κύβος ερρίφθη και οι εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου, με την προκήρυξη τους να τοποθετείται την ερχόμενη Δευτέρα 29 Μαΐου, λίγο μετά τη θυροκόλληση του νέου Προεδρικού Διατάγματος, που θα αντικαταστήσει το τωρινό που προβλέπει τη σύγκλιση της Βουλής την 1η Ιουνίου.

Βάσει του νέου προγραμματισμού, η Βουλή θα συγκροτηθεί σε σώμα την Κυριακή 28 Μαΐου και θα ορκιστούν οι 300 βουλευτές που προέκυψαν από τις εκλογές της Κυριακής.

Με διαδικασίες εξπρές, την ίδια ημέρα, θα εκλεγεί και το Προεδρείο του Κοινοβουλίου.

Σε Τσίπρα και Ανδρουλάκη πλέον οι διερευνητικές εντολές

Σήμερα ή αύριο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, χωρίς να γίνει χρήση του συνταγματικού ορίζοντα των 9 ημερών.

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έλαβε χθες την εντολή και την παρέδωσε μέσα σε 5 ώρες, το ίδιο αναμένεται να κάνει σήμερα και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το πολύ ως αύριο Τετάρτη, αναλόγως θα κινηθεί και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συγκαλέσει Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών – το οποίο μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά – για να διαπιστώσει και τυπικά ότι δεν προκύπτει κυβέρνηση και να προχωρήσει στο επόμενο βήμα που είναι ο ορισμός Υπηρεσιακής Κυβέρνησης και η ορκωμοσία της, το αργότερο ως την Παρασκευή.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στους αρχηγούς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε οι εκλογές να διεξαχθούν μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 25 Ιουνίου.

Οι εντολές Μητσοτάκη

Σε Μαξίμου και Πειραιώς και σήμερα οι συσκέψεις θα είναι συνεχείς για την χάραξη της νέας στρατηγικής στο δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες.

Στόχος η διατήρηση του 41% που έλαβε την Κυριακή και οδηγεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση ή και η ενίσχυση του.

Στον χθεσινό, πρώτο πρωινό καφέ μετά τις εκλογές, έγινε μια αναλυτική και σε βάθος συζήτηση.

Η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα στελέχη είναι να μην επιδείξουν έπαρση ή αλαζονεία αλλά αντίθετα με σεμνότητα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Χαράσσεται νέα στρατηγική προσέγγισης των πολιτών

Η καθαρή πρόταση διακυβέρνησης προς τους πολίτες στην προεκλογική εκστρατεία εκτιμούν ότι ήταν το ισχυρό “χαρτί” για την εκλογική, συντριπτική νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, και ότι και στην επόμενη ημέρα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάγκη σταθερότητας στη χώρα και επαναφοράς στην κανονικότητα μετά από πολλαπλές κρίσεις.

Το μήνυμα προς τους πολίτες αναμένεται να είναι ότι η νέα κυβέρνηση της ΝΔ θα κινηθεί πιο τολμηρά και πιο γρήγορα στην υλοποίηση των κεντρικών προεκλογικών της δεσμεύσεων. Στην προμετωπίδα αυτών, η συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κ.α.), η μεταρρύθμιση του κράτους, η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η στήριξη των νέων κ.α.

Ξεκινούν οι περιοδείες

Ως τα τέλη της εβδομάδας σχεδιάζεται να ξεκινήσουν οι προεκλογικές περιοδείες, στοχευμένα, του Κυριάκου Μητσοτάκη, των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος αλλά και των υποψηφίων που έμειναν εκτός Βουλής, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής.

Για παράδειγμα, στη Β΄ Πειραιά, λόγω αυτού του συστήματος, δεν εκλέγεται ο “παλαίμαχος” Γιάννης Τραγάκη που έλαβε 11.757 ψήφους και λαμβάνει έδρα η Ελληνική Λύση με την Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου που έλαβε 2.393 ψήφους.

Στόχος, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές, να διορθωθούν αυτές οι «αρρυθμίες» στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Με βάση το ποσοστό του 40,79% που έλαβε την Κυριακή η ΝΔ, με το νέο σύστημα να κέρδιζε 170 έδρες, κάτι που θα οδηγούσε σε μια όχι μόνο αυτοδύναμη αλλά σταθερή κυβέρνηση τετραετίας.

To άρθρο Ολοκληρώνεται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, πρόσω ολοταχώς για τις δεύτερες εκλογές – Η νέα στρατηγική της ΝΔ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button